+ Életmód

A politikai prostituált a lelkét is eladja

Magyarország története tele van kisebb-nagyobb köpönyegforgatókkal, s vannak közöttük, akikhez megértéssel viszonyulhatunk. Mező Gábor szerint Kutasi Kovács Lajos nem ilyen…

Mező Gábor: Nyilasból kommunista besúgó / Egy „politikai prostituált” történeteHamvas Béla Kultúrakutató Intézet, 2016 – 144 oldal, puha kötés – ISBN 978-615-5364-13-6

Mindenkinek a környezetében, az élet minden szintjén jelen vannak azok, akik politikai meggyőződésüket a saját pillanatnyi érdekeik szerint alakítják, s könnyen megeshet, hogy aki egykor a kommunizmus útját egyengette lelkesen, az nem is olyan sokkal később már a polgári értékek mindenek felettiségéről szónokol. Tényleg elhiszem, hogy van, akinél az ilyen jellegű fordulat szívből jön, de ők általában nem válnak az új meggyőződésük hangosan ágáló agitátoraivá, s nem kiabálnak kígyót-békát egykori pajtásaikra/nemzettestvéreikre/elvtársaikra… s pláne nem jelentenek róluk.

Kutasi Kovács Lajos (1920-1995) író-újságíró életében megúszta a nyilvános lelepleződést, és ez talán így is maradt volna, ha rejtőzködése nem sikerül annyira jól, hogy 2015-ben, Veszprémben kiállításon tisztelegnek emléke előtt.

A […] kiállítás részletesen végigköveti és bemutatja Kutasi Kovács Lajos életútját – veszprémi, németországi, Dél-Amerikai, londoni éveit és munkásságát

– olvashatjuk, s ehhez csak annyit tehetünk hozzá, hogy közben „szemérmesen” hallgat arról, hogy Kutasi Kovács nyilas újságíró volt, majd később az emigrációban a kommunista titkosszolgálat fizetett ügynöke…

Ráadásul a nyilas múlt – bár hallgattak róla – nem volt titok, és a besúgói történet pedig azok közé tartozik, melyhez gyakorlatilag minden irat rendelkezésre áll a levéltárakban. A kötetet jegyző Mező Gábor igazi aranybányára lelt, s lehetőséget kapott arra, hogy feltárja egy „politikai prostituált” történetét… bár a hazugságok és titkolózások sűrű szövetéből kibomló arckép valami sokkal mélyebbről és gonoszabbról árulkodik, mint amit a politikai prostitúció fogalma takar.

Nem mennék bele abba a játszmába, hogy jelzőkkel minősítsem Kutasi Kovács Lajost és tevékenységét (ezt bőségesen megteszi a kötetben Mező Gábor), de azt szívesen hangsúlyoznám, hogy – politikai oldaltól függetlenül – mindenki számára tanulságul szolgálhat a fiatal nyilas újságíró története.

Igaz, hogy a zsidóság nem vesz ma tevékenyen részt a vásárokban. Nem hallani fülsértő, rekedt ordítozásukat, nem csapják be a derék falusi magyart. De nem is hiányoznak!

– harsogja Kutasi 1944 tavaszán az Összetartás című nyilas lap hasábjain (ld. a kötet 56. oldalán), s mint azt Mező Gábor összeszedte, írt ennél még cifrábbakat is bőven. Nem csoda, hogy ’45-ben olajra lépett, és meg sem állt Dél-Amerikáig, ahol meghallva az idők szavát nyilasból mérsékeltté vált, hogy aztán még a haldokló Bródy Sándor(1900-1963) barátságát is bezsebelje.

Kutasi maga kezdett közeledni a Kádár-rendszerhez, nem volt szükség zsarolásra ahhoz, hogy később beszervezzék, és jelentések írására késztessék. Európába áttelepülve, Denoix fedőnév alatt gyakorlatilag mindenkiről jelentett, aki találkozott vele – cserébe fizetést kapott, és megjelenhettek a könyvei Magyarországon.

Ami igazán elképesztő, hogy mit sem sejtő lánya és annak gyanútlan férje (Vásáry Tamás) kapcsolatait is felhasználta saját titkolt/titkos céljai érdekében. Barátságot színlelve került közel olyan vitathatatlan szellemi tekintélyekhez, mint Cs. Szabó László és Ignotus Pál. Nem csak jelentett róluk, de megpróbálta őket az akkor regnáló hatalomhoz édesgetni. Persze, ha lehetősége adódott, jelentett a magyarországi szamizdat-irodalom jelentős alakjairól, például Petriről és Konrád Györgyről is.

Azt gondolom, hogy halála után két évtizeddel nem lenne értelme pellengérre állítani egy ilyen figurát, viszont rettentően fontos lenne, hogy tevékenységével és módszereivel „tisztába jöjjünk”, mert nem egyedi eset. Illetve egyediségét az utólagos átláthatósága adja.

1 hozzászólás

1 hozzászólás

  1. Friedrich Kass szerint:

    Lehet hogy egy halunk volt, de irni azt tud!

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top