+ Zene

Dekonstruktivista bulizenekar lép fel az A38-on

Új lemezét mutatja be a húsz éves kultikus, brooklyni dekonstruktivista bulizenekar: hosszú évek elteltével ma este hallhatja újra élőben a magyar közönség az experimentális dzsessz egyik legkiemelkedőbb előadóját.

A legújabb lemez bemutatójával egybekötve ünnepli huszadik születésnapját ma este az A38 hajón a kultikus New York-i dzsessz zenekar, a Sex Mob. A zenekarvezető, trombitás-szopránharsonás Steven Bernstein által dekonstruktivista zenekarként jellemzett kvartett többek között világslágereket, Bond-filmzenéket, Nirvana-számokat is a műsorára tűz, ám azokat előbb elemikre bontják, majd az elemeket újra összeillesztve szólaltatják meg, hogy aztán még egyet csavarjanak az eredeti dalokon. Ebben áll a zenekar dekonstruktivista tevékenysége.

A dzsessz zenészek mindig ezt csinálták. Játszották a jól ismert számokat, és miután mindenki felismerte azokat, a saját képükre alakították. Ezt a szellemiséget hozzuk vissza

állítja Berstein, aki 20 évvel ezelőtt kitűzte céljául, hogy a trombita mellett megtanul szopránharsonán is játszani. Ez a különleges hangszer a trombita hangját és a harsona játékmódját ötvözi, így igen sajátos játékmódot tesz lehetővé. Az új projekthez Bernstein összehívta a New York-i dzsessz élet krémjét: a Masadából, a Lounge Lizardsból, valamint John Zorn és Bill Frisell bandájából verbuvált maga mellé zenészeket.

steven berstein

Az így megalakult Sex Mob a legendás brooklyni klubban, a Knitting Factoryben kezdett próbálni, méghozzá közönség előtt. A zenei humorral gazdagon teleszőtt slágerfeldolgozásaikkal pedig rövid időn belül magukra vonták a vájt fülű dzsesszisták figyelmét, így hamar kultikus státuszra tettek szert a brooklyni dzsessz életben.

Jóllehet Bernstein évekkel ezelőtt már fellépett az A38-on, a Sex Mobbal az utóbbi időben meglehetősen kevés koncertet ad. A húszéves évfordulót ünneplő európai turnét is csak nyolc állomásosra tervezték, ezért is különleges alkalom a mai koncert a dzsesszt kedvelő magyar publikum számára.

A zenekar tagjai: Steven Berstein (trombita), Briggan Kraus (szaxofon), Tony Scherr (basszusgitár), Kenny Wollesen (dob).

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top