+ művészet & politika

Öt vidéki városban is részt vehetsz az interaktív helytörténeti sétákon

Zachor Alapítvány

A Zachor Alapítvány a Társadalmi Emlékezetért civil oktatási szervezet olyan veszélyes jelenségekre hívja fel a figyelmet programjaival mint a rasszizmus, az antiszemitizmus és az előítéletesség, amelyek tömeges diszkriminációhoz és népirtásokhoz vezettek a XX. században.

Keresés a weben

A Zachor Alapítvány budapesti helytörténeti sétái után öt vidéki városban videóinterjú-részleteket felhasználó helyi oktatási programokat, helytörténeti sétákat kínál. Az alapítvány munkatársai a program tapasztalatairól és eredményeiről a tanároknak és érdeklődőknek áprilisban helyi tréningeket tartanak.

A Zachor Alapítvány a Társadalmi Emlékezetért civil oktatási szervezet olyan veszélyes jelenségekre hívja fel a figyelmet programjaival mint a rasszizmus, az antiszemitizmus és az előítéletesség, amelyek tömeges diszkriminációhoz és népirtásokhoz vezettek a XX. században. Programjaikkal, oktatási anyagaikkal és pedagógiai szemléletükkel így járulnak hozzá ahhoz, hogy az elkövetkező nemzedékek érzékenyebbek és nyitottabbak legyenek mások elfogadására.

A budapesti videóinterjús helytörténeti sétáik mintájára, helyi kollégák vezetésével öt vidéki városban, Aszódon, Békéscsabán, Miskolcon, Pécsett és Szegeden dolgoztak ki helyi sétákat. A felkészülés során csaknem száz diák látogathatott el Budapestre, és vehetett részt a például szolgáló interaktív történelmi sétákon. A program megvalósítása a Dél-kaliforniai Egyetem Soá Alapítványával (USC Shoah Foundation) együttműködésben, a Norvég Civil Alap támogatásával helyi holokauszt-túlélők és szemtanúk videóinterjú-részleteinek felhasználásával valósul meg.

A sétákat a partnerintézmények diákjai vezetik: a kortárs vezetés módszerének segítségével mutatják be diáktársaiknak városaik zsidó emlékeit. Az egyes sétákon résztvevő diákok az egykori helyi lakosok személyes történeteinek értelmezésén keresztül megértik a közös múlt jelentőségét a város mindennapjainak történetében. A programokat vezető, felkészítő tanárok a Zachor Alapítvány és/vagy a Dél-kaliforniai Egyetem Soá Alapítvány korábbi szakmai továbbképző programjainak végzettjei.

A projekt tapasztalatairól, a módszer eredményeiről ingyenes helyi tréninget tartanak áprilisban, amelyről a tanárok névre szóló igazolást kapnak. A képzésen szendvicsebéd biztosított, az utazási költségeket a program téríti. A tréningre és a sétákra ezen az e-mail címen lehet jelentkezni: zachor2007@gmail.com

Séták időpontjai

Aszód – 2016. április 25.

Partner: Aszódi Evangélikus Petőfi Gimnázium és Kollégium
Felkészítő tanárok: Homoki Gábor és Zeman Csaba

Békéscsaba – 2016. április 4.

Partner: Szeberényi Gusztáv Adolf Evangélikus Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola
Felkészítő tanár: Rumble Erika

Miskolc – 2016. április 28.

Partner: Bársony-Hunyadi Általános Iskola
Felkészítő tanár: Tóth Zsuzsánna

Pécs – 2016. április 9.

Partner: Radnóti Miklós Közgazdasági Szakközépiskola
Felkészítő tanár: Alexovics Ingrid

Szeged – 2016. április 7.

Partner: SZTE Juhász Gyula Gyakorló Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola
Felkészítő tanár: Jancsákné Majzik Andrea

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top