+ High-tech

Elhunyt Andy Grove

Andy Grove

A magyar származású Andy Grove 1979-től több mint két évtizeden át elnökként, majd vezérigazgatóként irányította az Intelt, majd 2005-ig az igazgatótanács elnöke maradt. A Time című amerikai magazin 1997-ben az év emberének választotta.

Hetvenkilenc éves korában elhunyt Andy Grove (Gróf András), aki a világ vezető chipgyártó cégévé tette az Intelt – közölte egykori cége kedden.

Halálának körülményeire a közlemény nem tért ki, a Szilikon-völgy egyik úttörő jelentőségű személyisége azonban egy ideje Parkinson-kórban szenvedett. A betegséggel kapcsolatos kutatásokra Grove dollármilliókat adományozott.

Az 1936-ban Budapesten zsidó családban született Gróf András István az 1956-os forradalom leverése után emigrált az Egyesült Államokba, ahol a New York-i Városi Egyetemen (The City University of New York ) vegyészmérnök szakon végzett, a berkeley-i Kaliforniai Egyetemen (University of California, Berkeley) pedig doktori fokozatot szerzett.

Először a Fairchild Semiconductor nevű céghez, majd az 1968-ban a Fairchild két munkatársa által megalapított, ma pedig a világ egyik legnagyobb félvezetőgyártó vállalatának számító Intel Corporationhöz csatlakozott.

Bár maga Grove nem vett részt az Intel megalapításában, hatása meghatározó volt a munkafegyelem és a menedzsment terén, vezetési stílusa számos más informatikai vállalat számára követendő példaként szolgált.

Több könyvet is írt a témában, legnépszerűbb közülük a Csak a paranoiás marad életben (Only the Paranoid Survive) című munka.

Andy Grove 1979-től több mint két évtizeden át elnökként, majd vezérigazgatóként irányította a céget, majd 2005-ig az igazgatótanács elnöke maradt. Azóta rangidős tanácsadóként segítette az Intel munkáját. A Time című amerikai magazin 1997-ben az év emberének választotta.

Talán senki nem volt akkora hatással az Intel, a Szilikon-völgy formálódására és mindarra, amit ma a technológia világáról gondolunk, mint Andy Grove

– mondta az éveken át az Intel vezetőségéhez tartozó Pat Gelsinger, aki jelenleg a VMware Inc. szoftvergyártó elnök-vezérigazgatója. „Nem lennék ott, ahol vagyok és nem lennék az, aki vagyok, ha Andy, aki 30 éven át a mentorom és a barátom volt, nincs rám ilyen óriási hatással” – tette hozzá.

Bill Gates, a Microsoft szoftvercég társalapítója és korábbi elnök-vezérigazgatója – aki az Intel egyik fő partnere volt a PC-ipar felépítésében – azt mondta, hogy Andy Grove halála „hatalmas veszteség” a számítógépes ágazat és mindenki számára, akit az a megtiszteltetés ért, hogy ismerhette őt.

Szerencsésnek érzem magam, hogy én is ezek közé az emberek közé tartoztam. Ő a személyi számítógépes ipar létrehozásában az egyik frontember volt és bármikor is töltöttük együtt az időt, lenyűgözött éleselméjűsége és előrelátása

– hangsúlyozta Gates.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top