+ Életmód

Röhrig-esttel indított az ország első fogyatékosságbarát kulturális központja

A Fogadj Örökbe Egy Macit Alapítvány jóvoltából megnyílt a Budapesten a Premier Kultcafé, amely kettős szerepet tölt be: kulturális programok színtereként, valamint sérült embereket foglalkoztató munkahelyként működik. Első vendégük Röhrig Géza volt.

Budapesten, az egykori Vörösmarty mozi helyén néhány napja nyitották meg a Premier Kultcafét, amely kettős szerepet tölt be: egyrészt különböző kulturális programok színtereként, másrészt sérült embereket foglalkoztató munkahelyként működik. Első vendégük Röhrig Géza volt, aki felolvasott Az ember, aki a cipőjében hordta a gyökereit című, most megjelent verseskötetéből. Tavasszal vendégül látják még Tóth Krisztinát, Dragomán Györgyöt, a Grecsó fivéreket egy összművészeti esttel, a Momo Art csoportot kortárs improvizatív zene- és festésprogrammal, a Magyar Népmese Színházat, továbbá a fogyatékos emberek helyzetével foglalkozó konferenciákat is rendeznek.  És hogy mindez hogyan jöhetett létre? Macik jóvoltából.

Törőcsik Mari és Kárász Róbert

Törőcsik Mari és Kárász Róbert

Törőcsik Mari, a Nemzet Színésze  és Kárász Róbert televíziós szerkesztő-műsorvezető 2012-ben létrehozta a Fogadj Örökbe Egy Macit Alapítványt. Azóta minden évben elárverezték köztiszteletben álló személyek felajánlott plüssmackóit és egyéb tárgyait, hogy a befolyt pénzből egy olyan kávézót nyissanak, amelyben fogyatékos emberek dolgozhatnak. A kezdetektől mostanáig közel 150 felajánló járult hozzá az alapítvány munkahely-teremtési programjának megvalósításához, többek között Andorai Péter, Dés László, Esterházy Péter, Halász Judit, Jancsó Miklós, Jókai Anna, Kertész Imre, Makk Károly, Ifj. Carlo Ponti (karmester, Sophia Loren és Carlo Ponti fia), Röhrig Géza, Szabó István, Tandori Dezső.

Tavaly lehetővé vált, hogy az alapítvány a 2014-ben bezárt Vörösmarty mozi épületében nyissa meg a régóta tervezett kávézót, sőt kulturális központot is kialakíthasson a mozi helyén. Hat hónapos tervezést, majd hat hónapos kivitelezést követően, 150 millió forintból idén márciusra készült el

Európa legnagyobb alapterületű fogyatékosságbarát közösségi és kulturális tere.

A kávézó

A kávézó

Az 1935-ben emelt épület teljes átalakítása során elsődleges szempont volt az akadálymentesítés, valamint szem előtt tartották, hogy a terek sokrétű kulturális programoknak adhassanak otthont. A volt mozitermek közül a kisebb továbbra is vetítőteremként működik, a nagyobbat pedig akadálymentes színpadú és nézőterű, koncertek, előadások, konferenciák befogadására alkalmas helyszínné formálták. Áprilistól művészfilmek délutáni és esti vetítésével, irodalmi estekkel, valamint különböző integrációs programokkal várják az érdeklődőket. Ez utóbbiak keretében jobban megismerhetjük a fogyatékos emberek kultúráját és művészetét.

A Premier Kultcafé a budapesti kulturális élet egyik meghatározó központjává szeretne válni.

A nagyterem

A nagyterem

Az ,,új Vörösmarty” a vendéglátást tekintve sem csak kávézó; pékség, tejivó, továbbá egy, a megváltozott munkaképességűek készítette termékeket árusító bolt is működik az épületben, de ha pusztán poharazgatni támad kedvünk, azt is megtehetjük a bárban, méghozzá garantáltan lelkes és kedves személyzet segédletével.

Az alapítvány munkatársai bíznak abban, hogy egyre több intézmény, vállalat csatlakozik majd a kezdeményezésükhöz, s növelni tudják a Magyarországon élő több százezer megváltozott munkaképességű személy 10%-os foglalkoztatási arányát. Ösztönözni kívánják a munkaadókat értelmi, testi sérült munkavállalók alkalmazására;

szemléletformálással támogatják a befogadó társadalom megteremtését.

Macik mindenütt

Macik mindenütt

Kárász Róbert, a Fogadj Örökbe Egy Macit Alapítvány elnöke 2011-ben kezdett komolyan foglalkozni társadalmi célú projektekkel. Nem ez az első program, amit meghonosított vagy kitalált, például az Ezer Lámpás Éjszakája is az ő nevéhez fűződik. A program mottója: ,, Ha nem tudod megmenteni az emberiséget, ments meg egy gyereket!” Az Ezer Lámpás Éjszakája az eltűnt gyerekek megtalálásában segít, hozzá kapcsolódik az Amerikából átvett tejesdoboz-akció, amikor is eltűnt gyerekek képeit nyomtatják a Tetra Pak csomagolásra. (Amerikában az évek óta keresett gyerekek mintegy 18 százalékát ezzel a módszerrel találták meg. Itthon a rendőrség évente átlagosan 9–10 ezer gyerek és fiatalkorú után nyomoz. Az esetek közül nagyjából százan nyomtalanul tűnnek el.) Amint Kárász mondja, évről évre egyre több városban vannak  jelen, most már külföldön is próbálkoznak ezzel a programmal.

A csapat

A csapat

,,Negyvenéves múltam, amikor elkezdtem komolyabban foglalkozni társadalmi problémákkal. Lehet, hogy véletlen egybeesés, de a jógaoktatómtól tudom, hogy a keleti tanítások szerint a férfiak negyvenéves koruk után válnak felnőtté, akkor hozzák meg a legkomolyabb döntéseiket. Ami tény: a Lámpás és a Fogadj Örökbe Egy Macit esetében is újságcikkek indították el bennem a gondolatot, hogy ezekkel a problémákkal foglalkozni kellene.”

Szerintem egy magam fajta embernek, aki az átlagosnál jóval nagyobb kapcsolati tőkével rendelkezik, egy idő után kutya kötelessége is megmutatni magát olyan ügyekben, amelyekben másoknak tud segíteni

– vallja.

Minden évben felkér húsz–harminc köztiszteletben álló hírességet, hogy ajánlják fel árverésre a kedvenc mackójukat. Először még celebeket is felkeresett, de két-három éve már csak komoly, abszolút hiteles, tekintélyes művészeket, sportolókat, közéleti szereplőket kér fel.

Tavaly Röhrig Gézával együtt vettünk részt az akkor már cannes-i különdíjas Saul fia hazai díszbemutatóján, és miután megnéztem a filmet, nyilvánvalóvá vált számomra, hogy Géza is ’macis’ ember

– meséli Kárász.

Röhrig Géza és Bubu

Röhrig Géza és Bubu

Az árveréseket a Fogyatékossággal Élők Világnapján, december 3-án rendezik meg.  ,,Minden évben készítünk egy katalógust, amelyben feltüntetjük a macik nevét, életkorát, és leírjuk a rövid történetüket is” – mondja az alapítvány elnöke. ,,Voltak már szülőkről örökölt nyolcvanéves macijaink, de az is előfordult, hogy vadonatújak kerültek kalapács alá. A legutóbbi árverésen például Jakabos Zsuzsa azt mondta, hogy már kifogyott a macikból, úgyhogy vett egyet, és azt ajánlotta fel.”

Törőcsik Mari és a macija a tavalyi árverésen

Törőcsik Mari és a macija a tavalyi árverésen

Két macis ember: Törőcsik Mari és Röhrig Géza a Magyar Filmkritikusok Díjának átadóján

Két macis ember: Törőcsik Mari és Röhrig Géza a Magyar Filmkritikusok Díjának átadóján

Röhrig Géza mackója, a negyvenéves, lógó szemű Bubu, a tengerentúlról érkezett a 2015. decemberi árverésre. Egy amerikai régiségboltban akadt rá a költő-színész. Bubunak is része van abban, hogy a felolvasóest szívet melengető mozzanattal kezdődött: a közönséget a Premier Kultcafé csapata nevében a Fogadj Örökbe Egy Macit Alapítvány alkalmazottja, Oldal Gergely köszöntötte. Gergő még soha nem beszélt ilyen nagy nyilvánosság előtt.

Oldal Gergely felkonferálja Röhrig Gézát

Oldal Gergely felkonferálja Röhrig Gézát

A 2015-ös maciárverés katalógusa itt tekinthető meg.

A képek forrása: Fecebook/Premier Kultcafé

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top