+ Irodalom

Egy régi évkönyv rejtette Tolkien 80 éve megjelent műveit

tolkien

Hammond figyelme azért fordult az iskola felé, mert megtalálta Tolkien egy feljegyzését arról, hogy két költeménye is megjelent az Abingdon Chronicle című kiadványban.

Keresés a weben

A Gyűrűk Ura-trilógia szerzője, J.R.R. Tolkien két ismeretlen költeménye került elő egy nyolcvanéves oxfordshire-i iskolai évkönyvből.

tolkienTolkien költeményeire az abingdoni Our Lady’s School (Miasszonyunk Iskola) 1936-os kiadványában bukkant rá Wayne Hammond, az oxfordi professzor és író életének és munkásságának kutatója. Hammond figyelme azért fordult az iskola felé, mert megtalálta Tolkien egy feljegyzését arról, hogy két költeménye is megjelent az Abingdon Chronicle című kiadványban. Miután kiderítette, hogy a folyóirat az Our Lady’s School évkönyve volt, felvette a kapcsolatot az iskola igazgatójával, Stephen Oliverrel.

Oliver először nem találta meg a kérdéses példányt, ám később, az ott végzett diákok számára rendezett eseményre készülve véletlenül mégis ráakadt.

Óriási volt az örömöm, amikor megláttam a költeményeket. Rajongok Tolkienért, és nagy izgalommal fedeztem fel az iskolánkkal való kapcsolatát

– mesélte az igazgató.

tolkien

Kattints a képre, fölnagyítja!

A The Shadow Man című költemény annak a versnek egy változata, amely Tolkien Bombadil Toma kalandjai című művében, 1962-ben jelent meg. Férfi és nő egymásra találásáról szól, akik ezután már csak egy árnyékon osztoznak. A Noel című vers pedig egy karácsonyi költemény, amely Szűz Máriát állítja a középpontba, talán ezért is küldte Tolkien az iskolának, amely a nevét viseli.

A The Guardian című brit lap beszámolója szerint az iskola azt tervezi, hogy kiállításon mutatja be a verseket és keletkezésük hátterét.

Mindkét költemény rendkívül hangulatos, és titokzatos légkör hatja át. Nagyon megindított, amikor először elolvastam őket

– mondta Oliver.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top