+ Zene

Elhunyt Paul Kantner

Paul Kantner

Az 1942. március 12-én San Franciscóban született Kantner pályája kezdetén folkzenét játszott, majd a hatvanas évek közepétől rockra váltott.
 Az 1965 közepén alakult Jefferson Airplane történetétől élete és pályafutása elválaszthatatlan.

Elhunyt Paul Kantner amerikai gitáros-énekes, a hatvanas évek legendás rockegyütttese, a Jefferson Airplane egyik alapítója. Hetvennégy évesen érte a halál San Franciscóban.

Kantner csütörtökön későn este, kórházban hunyt el, a héten színrohamot kapott, a halál közvetlen oka az egész szervezetre kiterjedő fertőzés és több szerv leállása volt. A hírt az együttes menedzsere, Cynthia Bowman közölte.

A Jefferson Airplane – a Grateful Deaddel és a Mamas and Papasszal együtt – a hatvanas évek végére kibontakozó hippimozgalom legfontosabb zenekarai voltak. A Jefferson Airplane alapító tagja, gitárosa, énekese és dalszerzője volt Paul Kantner.

Az 1942. március 12-én San Franciscóban született Kantner pályája kezdetén folkzenét játszott, majd a hatvanas évek közepétől rockra váltott.
  Az 1965 közepén alakult Jefferson Airplane történetétől élete és pályafutása elválaszthatatlan. Az együttes másik énekese, Marty Balin is folkzenész volt korábban, Jorma Kaukonen szólógitáros a bluest hozta magával. A jellegzetes Jefferson-hangot Grace Slick énekesnő adta meg.

Lemezeik – a Takes Off, a Crown of Creation és a Surrealistic Pillow – nemcsak a nyugati part ifjúságának lett a kedvence. Koncerteztek, megjárták Woodstockot. Grace saját dalai – a Somebody To Love és a White Rabbit – a csúcsot jelentették az együttes történetében.

A zenekar a 60-as és 70-es évek fordulóján kettévált. Kantner és Slick Jefferson Starshipnek keresztelte át a bandát, amelynek vonzereje egyre csökkent.
    Kantner az átrendeződés közepette adta ki első szólólemezét, a Blows Against The Empire-t, majd feleségével készítette el a Sunfighter című albumot, duetteket adtak elő. Grace Slickkel és David Freiberg énekessel készítették a Baron Vol Tollbooth and The Chrome Nun című lemezt.

Kantner 1983-ban megjelentette a Planet Earth Rock’N’ Roll Orchestra című második szólóalbumát, 1989-ben pedig KBC Band néven szervezett zenekart. Dolgozott a Crosby, Stills and Nash együttessel is, majd egészségi okokból vissza kellett vonulnia – agyvérzést kapott, amiből felépült.
    A kilencvenes években ismét előkerültek a régi társak, a Jefferson Airplane is bekerült a rock and roll halhatatlanjai közé, ezt turnéval ünnepelték meg.

Paul Kantnertől új produkciót nem hallhattak a zenekar kedvelői, de az elmúlt években néhány válogatással felidézte a szép időket.
 A Jefferson Airplane idén februárban Grammy-életműdíjat kap.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top