+ Irodalom

Houdini beszabadult az OSZK-ba

houdini

A kiállított tárgyak mindegyike különös misztikumot hordoz. Ezek nem csupán hétköznapi tárgyak, hanem olyan egyedi és reprodukálhatatlan alkotások, amelyekkel történelmet írtak – meséli a kiállítás szervezője, aki maga is szabadulóművész.

Harry Houdini (születési nevén Weisz Erik, 1874-1926) magyar származású amerikai szabadulóművész, illuzionista és bűvész előtt tisztelgő kiállítás nyílik halálának 90. évfordulója alkalmából kedden az Országos Széchényi Könyvtárban (OSZK), Budapesten.

A magánygyűjteményt gondozó David Merlini szabadulóművész elmondta: a tárlat eredeti relikviákon keresztül, valamint a 2014-ben készült Houdini című amerikai film kelléktárgyait is bemutatva idézi fel a legendás bűvész életét, alakját és mutatványait.

A kiállított tárgyak mindegyike különös misztikumot hordoz. Ezek nem csupán hétköznapi tárgyak, hanem olyan egyedi és reprodukálhatatlan alkotások, amelyekkel történelmet írtak

A több száz tárgyat felvonultató gyűjtemény részét képezi Harry Houdini egyik saját, hírhedten biztonságos béklyója, egy Tower típusú duplazáras bokabilincs, valamint egy általa jegyzett levél is, amelyet még az amerikai mágusok társaságának (Society of American Magicians, SAM) elnökeként írt.

https://www.youtube.com/watch?v=KKlmRql2aMs

A kiállítást gazdagítja a Houdini-film kellékei közül a múlt század hangulatát visszaadó Metamorphosis, azaz helycsereláda is, valamint az a speciális óriás tejeskanna, amelyet vízzel telítettek, majd kívülről zárták le hat lakattal hermetikusan.

Természetesen nem üresen

– jegyezte meg az 1978-ban Budapesten született, a világot két évtizede egyedi szabadulóművész produkcióival járó David Merlini, aki egyébként saját bevallása szerint “misszióként” tekint elődje legemlékezetesebb tárgyainak megőrzésére és bemutatására. Az OSZK épületében február 27-ig látogatható kiállítás tárgyait David Merlini mutatja be az érdeklődőknek.

A Houdini! című kiállítás anyagát, amelyet korábban már megismerhettek a milánói Életkert pavilon látogatói, március 24-től a Houdini House Budapest elnevezésű újonnan megnyíló kiállítóhelyen helyezik el.

David Merlini elmondta: az emlékhely űrt tölt be az európai és magyar kulturális színtéren, nem csupán bemutatja a valaha élt legismertebb szabadulóművész munkásságát, hanem megidézi a kor szellemét.

Egy olyan magyar ifjú útját tárják az érdeklődők elé, aki Erikként hagyta el Budapestet mindössze négy évesen, hogy aztán a Nagy Houdiniként térjen vissza később. Mindemellett a Houdini House Budapest tematikus workshopokkal, képességfejlesztő kurzusokkal kívánja segíteni a szabadulóművészek jövőbeli generációjának szakmai fejlődését.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Népszerűek

To Top