+ Film

Robert Redford: A sokszínűség a függetlenségből ered

robert redford

Ha az ember gondolkodása független, akkor eleve nem a megszokott módon csinál dolgokat, és így azok a produkciók is sokszínűbbek lesznek, amelyekkel előáll – mondta Robert Redford a Sundance Filmfesztivál megnyitóján.

Keresés a weben

Robert Redford, a Sundance Filmfesztivál alapítója a független filmfesztivál lényegéből fakadó sokszínűségét hangsúlyozta a tíznapos rendezvénysorozat megnyitóján.

A Sundance csütörtöki sajtóértekezletén a színész Keri Putnam vezérigazgató és a fesztivál igazgatója, John Cooper társaságában számolt be a program fénypontjairól, és a kérdésekre válaszolva kitértek a filmgyártás sokszínűségére is – ismertette a The Hollywood Reporter.

A sokszínűség mindig is a Sundance lényegéhez tartozott – mondta Redford.

A sokszínűség a ‘függetlenségből’ ered. Ha az ember gondolkodása független, akkor eleve nem a megszokott módon csinál dolgokat, és így azok a produkciók is sokszínűbbek lesznek, amelyekkel előáll.

Putnam kiemelte, hogy a Sundance elsősorban “új történetmesélőket” szeretne felfedezni, akik számára kiépíthetik az utat a filmes fősodor felé.

Cooper elmondta, hogy a fesztivált szervező Sundance Intézet nagy munkát végez, hogy a fiatal filmesek hangja is megszólalhasson. Ennek egyik jele, hogy háromezer fiatal vehet részt a fesztiválon az intézet programján keresztül.

Redford beszámolt arról, hogy az idei rendezvényre több mint 12 ezer filmet neveztek az alkotók. A válogatásnál arra is figyeltek, hogy nők és a fiatal filmesek is lehetőséghez juthassanak. A programban 49 elsőfilmes mutatja be alkotását.

A színész-rendező a hollywoodi sokszínűség hiányát felvető kérdésre azt válaszolta, szeretné leszögezni, hogy nincs a mainstream ellen.

Magam is a része vagyok, és ennek nagyon örülök, mert a mainstream szélesíti a filmipart és több lehetőséget kínál a közönségnek.

Redford az idén is csak fehér bőrű színészeket felvonultató, nagy vitát kiváltott Oscar-jelöléssel kapcsolatban azt mondta: nem az Oscar az érdekes számára, a filmgyártás neki a munkáról szól, ha díjazzák, az persze nagyszerű, de nem az foglalkoztatja.

Mert semmi sem fontosabb vagy izgalmasabb, mint maga a munka, amíg dolgozom rajta. Amikor kész, hátralépek, bármit hoz is, az rendben van, de nem az köt le.

A független filmezés klímájáról szólva megjegyezte, hogy mindig is zord volt, de szerinte a kemény feltételek most általában is jellemzőek a filmezésre, mivel sok új fenyegető szemponttal kell számolni, elsősorban a forgalmazás terén.

Van műsorszórás, online, Netflix, HBO, egy csomó új terület, ami korábban nem létezett, és mindez kivérezteti a filmet. A független film nincs a helyén, de túl fogja élni, mert értéket teremt.

 

2 hozzászólás

2 Comments

  1. Nonemart szerint:

    Miért van az, hogy nekünk csak egy andivajna jut, a világnak meg egy Lobelt Ledfold ? Nem is a nagyságrend, hanem a minőség eltérése mondataj ezt velem !

  2. Honig Henrik szerint:

    Robert Redford (talán) nem plasztikáztatott. Szépen öregszik. De haja az semmit nem változott, sőt! Milyen szerencsés!!! 🙂

Hozzászólás

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top