+ Természet

Előbukkant a Dunából az Ínség-szikla – fotók

ínség-szikla

Egy újabb magyarázat szerint a mederszakaszon a mederben sziklatornyok vannak, amik külön-külön is láthatóvá válhatnak, bár a kutatók szerint ezek egy része független magától az Ínség-sziklától.

Sirályok az Ínség-sziklánál a budai Raul Wallenberg rakpartnál, a Gellért-hegy lábánál, a háttérben a Szabadság híd 2016. január 4-én. Az Ínség-szikla egy sziklaszirt a Dunában, amely csak alacsony, körülbelül 95 centiméteres vízállás alatt, aszályos időszakban látható. MTI Fotó: Kallos Bea

A nevét is innen kapta, alacsony vízállásnál, aszályos időszakban „ínség idején” fordulhat elő. 2015. szeptember elején az ELTE térképészei megmérték magasságát, miszerint pontosan 95,76 méter tengerszint felett.

ínség-szikla

Néha a nevét többesszámban is használják, ami arra utalhat, hogy van egy vízállás-intervallum, amikor már elég alacsonyan van a víz, hogy a szikla magasabb részei előbukkanjanak, de ilyenkor még több kisebb szirtnek tűnik és csak még alacsonyabb víznél válik láthatóvá, hogy egybefüggő darab. Egy újabb magyarázat szerint a mederszakaszon a mederben sziklatornyok vannak, amik külön-külön is láthatóvá válhatnak, bár a kutatók szerint ezek egy része független magától az Ínség-sziklától.

Az utóbbi években 2003 szeptemberében, 2011 novemberében és 2015 szeptemberében lehetett megfigyelni.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top