+ Színház

Esterházyt és Alföldit hiányolta születésnapjáról Törőcsik Mari

A Nemzeti Színházban tartott gálán a 80. születésnapját ünneplő színésznőt a nemzet színészei – köztük Tordy Géza, Molnár Piroska, Cserhalmi György -, a színház társulatának tagjai mellett számos művész köszöntötte. Az esten bejelentették, hogy megalapították a fiatal színésznövendékek számára a Törőcsik Mari-ösztöndíjat.

Gálával ünnepelte Törőcsik Mari Kossuth-díjas színésznőt 80. születésnapján hétfőn a Nemzeti Színház. Az esten színészek, zenészek, énekesek és rendezők köszöntötték a művészt.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a Nemzet Színésze és a Nemzet Művésze címet is viselő művészt köszöntve bejelentette: megalapították a Törőcsik Mari-ösztöndíjat, amelyet egy fiatal színésznövendéknek adományoznak.

Elmondta, hogy a januártól induló ösztöndíjjal két éven keresztül havi 200 ezer forintot kaphat az a nehéz sorsú színinövendék, akit a művésznő által felkért bíráló bizottság – Jordán Tamás, Zsótér Sándor, ifj. Vidnyánszky Attila – erre érdemesnek talál. Az ösztöndíj célját Törőcsik Mari úgy fogalmazta meg:

jöhessenek újra a Soós Imrék a vidéki Magyarországról, és színészek lehessenek.

A művészt többek között Tompos Kátya, Törőcsik Franciska, Kern András, Lázár Kati, Hirtling István, Voith Ági, Eszenyi Enikő, Bodrogi Gyula, László Zsolt, Stohl András színművész, Szabadi Vilmos hegedűművész, Érdi Tamás, Vásáry Tamás zongoraművész, Jávori Ferenc, Szakcsi Lakatos Béla, Selmeczi György, Darvas Ferenc zeneszerző, zongorista, Zorán, Oláh Ibolya énekes, Román Sándor táncos-koreogreáfus és együttese köszöntötte Jordán Tamás által rendezett eseten. Bodrogi Gyulával együtt énekelte Törőcsik Mari azt a dalt, amelyet először énekeltek közösen: a Nekem a Balaton a Riviéra című számot.

Törőcsik Marit a színpadon felsorakozva köszöntötték azok a film- és színházi rendezők, akikkel a színésznő eddigi pályája során dolgozott, köztük Ascher Tamás, Eszenyi Enikő, Gárdos Péter, Janisch Attila, Kamondi Zoltán, Mészáros Márta, Makk Károly, Zsámbéki Gábor, Sándor Pál, Sára Sándor, Szabó István, Valló Péter, Verebes István, Vidnyánszky Attila és Zsótér Sándor.

A műsor végén a Nemzeti Színház társulata, kollégái énekeltek a művésznek. A Déryné, hol van? című Maár Gyula-filmből láthatott részletet a közönség, majd felvételről felhangzott Törőcsik Mari előadásában a Micsoda útjaim című dal.

Az eseményen a színésznőt a nemzet színészei – köztük Tordy Géza, Molnár Piroska, Cserhalmi György -, a társulat tagjai mellett számos művész köszöntötte, a gálán politikusok is megjelentek.

Törőcsik Mari – már a színpadon – felidézte, hogy Pélyen, a szülőfalujában köszöntötték szombaton születésnapja alkalmából.

Hihetetlen, mikor megérzem, hogy szeretnek

– mondta, és mindenkinek megköszönte az estét, a fellépést. Mint mondta, az ünnepi gálát Vidnyánszky Attila igazgatónak köszönheti, kiemelte: nagyvonalú gesztus, hogy felkérte az előző igazgatóját, hogy rendezze meg. Arról beszélt, hogy a nemzet színészei közül nem tudott eljönni Máthé Erzsi, Psota Irén, Berek Kati és Király Levente. Mellettük három nevet említett még, akik hiányoztak neki ezen az estén: Tarr Béla, Alföldi Róbert és Esterházy Péter.

Azt hiszem, nagyon boldog vagyok

– ezekkel a szavakkal zárta a művésznő az estét, amelynek műsorvezetője Kepes András volt. A gálát követően újságíróknak Törőcsik Mari azt mondta: a boldogságot is nehéz elviselni, már a szülőfalujában megrendezett ünnepen – ahol háromszázan ünnepelték – is sírt.

 

2 hozzászólás

2 Comments

  1. Anna szerint:

    Mindkét hozzászólással egyetértek

  2. Bogáncs szerint:

    Ismeretlenül köszöntöm én is Törőcsik Marit, akit nagyra becsülök. Nagyszerű művész, aki keresetlen egyszerűséggel, természetességgel játszott/játszik, s aki mindig hiteles.
    Minden jót kívánok!

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top