+ Színház

Milyen változást akarhat a világon egy luxusprosti vagy egy katona?

we hear you

A We hear you projekt lényege a felénk divatos elhallgatás helyett a másik végighallgatása: érdekes tanulság, hogy a random riksautasok – akik között tanár, hivatásos katona, pálinkaszakértő, de még luxusprosti is akad – többsége komolyan veszi a lehetőséget, és valóban elgondolkodik azon, mit kellene tennie – írja Jászai Tamás.

Keresés a weben

Kiteregeti a társadalom szennyesét Boross Martin, Ardai Petra és Julia Jakubowska: az utca emberének személyes és közéleti problémái vetődnek fel We Hear You – Hallgatlak című produkciójukban. Olyannyira, hogy az előadás egy köztéri akcióval zárul. A holland, lengyel és magyar alkotó a Sziget Fesztiválon kezdte az anyaggyűjtést: panasztaxijukba ülve bárki elmondhatta, mi zavarja a világban. Kínai büfék minősége, rasszizmus, menekültkérdés, vagy a rossz közízlés öltözködés terén is felkerülhet a megoldandó kérdések listájára. A tapasztalatok összegzése a Trafóban lesz most pénteken és szombaton este 8-kor.

Nézzük meg, hogyan működött mindez a valóságban. Sokkal keményebben, mint bárki is várta volna: az egyik izraeli srác például arról mesélt, hogy egy hét múlva bevonul a háborúba.

A Szigeten és a Placccon egy riksába ülhettek be az arra vállalkozók, ahol a holland Space társulatból is ismert Ardai Petra kérdezte őket egy tablet segítségével arról, mi zavarja őket a világban. A felvételek egy része bekerül az interaktív közösségi eseményként definiálható színpadi produkcióba.

A nézők és az előadók együtt próbálnak megoldást találni olyan problémákra, amelyek mindannyiunkat zavarnak, tenni ellenük azonban mégis elfelejtünk. Például arra, kíváncsiak vagyunk-e másokra, hogyan emeljük fel a hangunkat? Nemcsak azzal foglalkoznak, min kellene változtatni, hanem azzal is, milyen lehetőségek vannak rá.

A projekt lényege a felénk divatos elhallgatás helyett a másik végighallgatása: érdekes tanulság, hogy a random riksautasok – akik között tanár, hivatásos katona, pálinkaszakértő, de még luxusprosti is akad – többsége komolyan veszi a lehetőséget, és valóban elgondolkodik azon, mit kellene tennie. Azaz tennünk.

(Jászay Tamás, www.revizoronline.hu)

A trafós bemutatón feltehetőleg még inkább kidomborodik az, hogyan képes megsokszorozni egy színházi esemény a közösség erejét – és legalább egy kicsit változtatni a világon.

Nemcsak panaszok, sikersztorik is felbukkanhatnak majd az előadásban: olyan valós történetek, amelyek a közösség erejéről tanúskodnak. Például a magát lovak elé vető női aktivista (Emily Davidson), aki változásokat hozott a feminizmus elfogadásáért, vagy a lengyelországi „vidd a tévédet sétálni” mozgalom, ami a propagandisztikus híradó ellen irányult a nyolcvanas években.

we hear you

Nemcsak valós esetek, de mindenki által ismert kulturális történetmorzsák is fontos részei az előadásnak. A kerettörténetet Óz klasszikus meséje adja, amelyet a produkció összemontíroz 2015 jeles polgárainak személyes történeteivel – és azzal folytatja, mi hogyan találhatjuk meg magunkban a megoldást úgy, mint a Madárijesztő az eszét. A kérdés csak az, rá merünk-e lépni a sárgaköves útra?

A nemzetközi produkció a magyar merítésen túl feldolgoz olyan kérdéseket is, amelyek az egész világot érintik. A három alkotó mind más ország gondolati hátterével közelít a panasz témájához: Boross Martin Magyarországon él és alkot, Julia Jakubowska lengyel színésznő, aki hazánkban dolgozik, Ardai Petra pedig Hollandiában élő magyar művész.


A We hear you alkotói-előadói:
ARDAI Petra, BOROSS Martin, Julia JAKUBOWSKA

zene-hang: BARTHA Márk

látvány: OLÁH Tímea, MOCSÁR Zsófia

látvány közreműködők: FILCSIK László, KALMÁR Bence, TÓTH Márton Emil

videós munkatárs, dokumentáció: BARTHA Máté

produkciós munkatárs: VARGA Brigitta

kommunikációs munkatárs: FODOR Krisztina

producer: RÁCZ Anikó

koncepció, ötlet: ARDAI Petra, BOROSS Martin

rendező: BOROSS Martin

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top