+ Természet

Döbbenetes szobrok jelzik a bajt

A tengeren lévő szemét évente egy megyényi területtel nő. A tengeri állatokat már a kihalás veszélyezteti. Most egy fantasztikus kiállítással hívták fel a figyelmet a problémára.

A tengeren lévő szemét évente egy megyényi területtel nő. A tengeri állatokat már a kihalás veszélyezteti. Most egy fantasztikus kiállítással hívták fel a figyelmet a problémára.

Egy amerikai civil szervezet, a Washed Ashore hatalmas állatszobrokat készített kizárólag abból a szemétből, amit a tengerparton találtak. Óriási cápát, tengeri madarakat, csikóhalat formáztak tengeri hulladékból. Az állatszobrokból készült vándorkiállítás egész Amerikát bejárta – írja a bestmachinery.hu. A kiállítás a tengerek elszemetesedésére hívja fel a figyelmet, ami mára globális problémává vált.

Egy amerikai kutatóintézet becslése szerint évente mintegy 2000 négyzetkilométerrel nő a szeméttel borított tengerfelületek nagysága. Ez Budapest teljes területének tízszerese. A szemét mind az élővilág, mind az emberek számára komoly kockázati forrássá vált. A kaliforniai kormányzat becslése szerint a piacon árusított halak negyede nyelt már szemetet, leggyakrabban műanyagot. A halak gyomrában felhalmozódó szemét és az abból kikerülő mérgező anyagok pedig a halakat elfogyasztó embere számára is egészségügyi kockázatot jelent.

Európában sem jobb a helyzet. Az Északi-tengeren egyes sirályfajták 95%-ában találtak szemetet. A madarakban annyi hulladék halmozódott fel, hogy testsúlyuk közel tizedét már a gyomrukban lévő szemét adta. A Plymouthi Egyetem két kutatója több száz tudományos publikációt elemzett ki, hogy felmérjék a tengeri szemét hatását az élővilágra. Közel 700 olyan tengeri fajt találtak, amely már került kapcsolatba a tengeri szeméttel. Ezek ötöde a kihalás küszöbén álló faj volt.

Csak a dokumentált esetek száma több tízezerre tehető, de a kutatók szerint ez csak a jéghegy csúcsa. A tengeri teknősök felében már ott van a szemét, és még nagyobb gond van a madaraknál. A becslések szerint a tengeri madarak 80%-a nyelt már le hulladékot, és néhány évtizeden belül ez a szám 99% is lehet.

A szobrok:

szemét2szemét3

A szemét a közkedvelt tengeri emlősöket sem kíméli. Tavaly egy 14 méteres bálnát találtak az amerikai partokon, amelynek halálát DVD-tokok okozták. Néhány évvel korábban Seattle partjainál találtak egy hatalmas bálnatetemet, aminek gyomrában több tonna szemetet találtak, többek közt törölközőket, melegítőnadrágokat, műtőskesztyűt és golflabdát.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top