+ Irodalom

Mi történik akkor, ha egy rocksztár írónak képzeli magát?

morrissey

Ebből lehet oltári nagy bukta, de éppenséggel be is jöhet a dolog. Morrissey első regényével nem aratott nagy sikert, de mutatunk néhány ellenpéldát is.

Ebből lehet oltári nagy bukta, de éppenséggel be is jöhet a dolog. Morrissey első regényével nem aratott nagy sikert, de mutatunk néhány ellenpéldát is.

Október 12-én koncertezik Budapesten Morrissey, az angol popzene ikonikus figurája, aki a nyolcvanas években The Smiths nevű zenekarával írta be magát a rocktörténelembe. Később sikeres szólókarrierbe kezdett, most pedig tízedik nagylemezével, a World Peace Is Non Of Your Business című albummal jár majd nálunk. Tavalyi turnéján volt némi balhézás (Varsóban nem fejezte be a koncertjét, az egész sztori itt), később pedig kiderült, hogy rákkal küzd.

Ennek ellenére kreatív energiái kiapadhatatlanok, két évvel ezelőtti önéletrajzával pedig az irodalmi életben is robbantott, az Autobiography című könyv óriási siker volt. Talán ezért is gondolta úgy a most 58 éves énekes, hogy abból sem lehet nagy baj, ha ír egy regényt. A List Of The Lost című könyvecske alig több 100 oldalnál, a várt siker azonban egyelőre elmaradt és a kritika egyöntetűen a sárba döngölte Morrissey első szépirodalmi próbálkozását.

Nem ő az első rockzenész, aki irodalmi babérokra tör. Nézzünk néhány példát!

Nick Cave

Nick Cave-ről idén egy filmet is bemutattak nálunk (itt írtunk róla), amelyből kiderül, hogy nagyon komolyan veszi az alkotást és elképesztő fegyelemmel ülteti le magát napról-napra az íróasztal elé. Első regényén még zaklatott berlini éveiben kezdett el dolgozni (És meglátá a szamár az úrnak angyalát), második regényét viszont már tisztán írta (Bunny Munroe halála).

Mindkét regénye olvasható magyarul, az olvasók pedig szeretik is Nick Cave regényeit. Az énekes belekóstolt a forgatókönyvírásba is, ő írta a 2005-ös Az ajánlat című western forgatókönyvét, amelyet John Hillcoat rendezett. Nick Cave saját bevallása szerint 3 hét alatt fejezte be a film forgatókönyvét.

Leonard Cohen

„Aki kíváncsi az ifjú Leonard Cohenre, annak melegen ajánljuk az alábbi, háromnegyedórás dokumentumfilmet 1965-ből (Ladies and Gentlemen… Mr. Leonard Cohen). Cohen ekkor még épphogy betöltötte a harmincat és ekkor még elsősorban író-költőként ismerték, első lemeze csak két évvel később jelent meg (Songs Of Leonard Cohen, 1967). Magyarul egyébként két könyve is olvasható (A kedvenc játék, Szépséges lúzerek)” – írtuk új lemezének kapcsán Leonard Cohen irodalmi munkásságáról.

Leonard Cohen esetében tehát az irodalmi ambíció már hamarabb megvolt és saját jogán is ismert szerző volt, de az igazán nagy siker dalszerzőként köszöntött rá. A kedvenc játék című regény erősen önéletrajzi ihletésű, úgyhogy aki az ifjú Cohen lelki világára kíváncsi, nem is járhatna jobb helyen. Itt pedig a fenn említett dokumentumfilm:

Ryan Adams

Ryan Adams nem tartozik a lazsáló rockzenészek közé: 15 éves pályafutása alatt 15 év nagylemezt jelentetett meg, most jelent meg például az 1989 című lemeze, amelyen Taylor Swift azonos nevű lemezének dalait dolgozta át. Logikus azt kérdezni, hogy nem zavarta-e őt a névhasonlóság Bryan Adams-szel, a válasz az, hogy de; 2002-ben egy vicces kedvű rajongóját ki is küldte a koncertjéről, mert az Bryan egyik számát követelte. Később aztán megbékélt a dologgal, sőt időnként el is játssza az ominózus dalt.

2009-ben két könyve is megjelent, az Infinity Blues című kötete csak verseket tartalmazott, de a Hello Sunshine című folytatásban már novellák is találhatóak. Mindkét könyv népszerű volt a zenész rajongói körében, az egyik kritika pedig úgy hivatkozott az utóbbi kötetre, hogy éppen olyan, mintha Ryan Adams írt volna egy könyvet. Talán ez nem véletlen, hiszen valóban ez történt.

+

Paul Harding

Zenészként nem futott akkorát Paul Harding, de azért éveken át turnézott Cold Water Flat nevű zenekarával a kilencvenes években, ezután nyergelt át az irodalomra. Első regényével Pulitzer-díjat nyert, a könyv idén jelent meg magyarul, itt írtunk róla.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top