+ Zene

Közkedvelt problémákra népszerűtlen megoldások

cohen

Leonard Cohen nemrég betöltötte a nyolcvanadik életévét, azonban lendülete töretlen: új lemezzel jelentkezett, amit a cikkben meg is lehet hallgatni.

Leonard Cohen két hete betöltötte a nyolcadik születésnapját és ezzel egy időben megjelent tizenharmadik nagylemeze, a Popular Problems. Az album a cikk végén meghallgatható és néhány kiragadott momentummal szeretnénk kedvet csinálni a belefüleléshez.

Aki kíváncsi az ifjú Leonard Cohenre, annak melegen ajánljuk az alábbi, háromnegyedórás dokumentumfilmet 1965-ből (Ladies and Gentlemen… Mr. Leonard Cohen). Cohen ekkor még épphogy betöltötte a harmincat és ekkor még elsősorban író-költőként ismeték, első lemeze csak két évvel később jelent meg (Songs Of Leonard Cohen, 1967). Magyarul egyébként két könyve is olvasható (A kedvenc játék, Szépséges lúzerek).

Szerencsére szép számmal maradtak koncertfelvételek is ebből az időszakból, az egyik fantasztikus ilyen az 1970-es Isle Of Wight fesztiválról származik. Ez volt a harmadik Isle Of Wight fesztivál és az előző évi Woodstockhoz hasonlóan a szervezőknek komoly problémákkal kellett megküzdeniük: leginkább a közönséggel, amelyiknek nagy része nem akart fizetni a belépőért, ráadásul a koncerteken is egyre agresszívebbé váltak. Leonard Cohen viszont lebilincselte a közönséget az alábbi műsorral.

Aki viszont az idős Cohenre kíváncsi, annak az új lemez a legaktuálisabb történés, a Popular Problems ráadásul több országban is listavezető lett és még nálunk is a lemezlista hatodik helyén nyitott. Cohen tekintélyes kora ellenére nagyon aktív az elmúlt években: a nyolcvanhoz közeledve is annyit turnézott, amennyi egy friss zenekarnak is becsületére válna.

A Popular Problems egy nagyon kellemes és jó lemez – hihetetlen, hogy valaki ennyi idősen ilyen friss anyagot produkáljon. A pár éve hazánkban is járt énekes-dalszerző utolsó lemeze, az Old Ideas mindössze két éve jelent meg, ami relatíve gyors tempónak számít ahhoz képest, hogy előtte 2004-ben jelentkezett új stúdióalbummal.

Cohen elképesztő figura és jelenség, ez derül ki abból a sajtótájékoztatóból is, amit pár nappal a nyolcvanadik születésnapja előtt Londonban tartott – erről többek között az Uncut is beszámolt. A sajtótájékoztatóra 25 országból érkeztek újságírók és még olyan hírességek is felbukkantak a közönség soraiban, mint Jarvis Cocker, a Pulp énekese. A sajtótájékoztatón csak úgy záporoztak az aranyköpések Cohentől:

Néha úgy érzem magam, mintha valami intézmény lennék. Mondjuk egy bolondokháza.

Sokat gondolok a dohányzásra. Most is épp arra gondolok.

Az egyik legjobb dolog a családomban, hogy alig ünneplünk születésnapokat meg ünnepeket. Nálunk nem baj, ha elfelejted valaki születésnapját, vagy az évfordulót. Az is csak olyan nap, mint a többi. Lehet, hogy tényleg elszívok egy cigit.

A dalszerzés egy titokzatos folyamat, nem tudok róla igazán sokat.

Egy vers sosincs kész, legfeljebb magára hagyod.

Milyen lesz a Popular Problems (Népszerű problémák) folytatása? Azt hiszem, hogy a következő lemezem címe Unpopular Solutions (Népszerűtlen megoldások) lesz.

Az új nagylemez meghallgatható itt:

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top