+ Színház

Kállai Ferenc ül egy padon és mosolyog – fotók

kállai ferenc

Szinetár Miklós Kossuth-díjas rendező a Keleti Éva fotóművész alkotásaiból készült kiállítás péntek esti megnyitóján elmondta: a képek egy nagyon nagy emberről szólnak, aki nélkül nem lett volna 20. századi magyar színház.

Keresés a weben

Szobrot avattak és kiállítást nyitottak születésének 90. évfordulója alkalmából Kállai Ferenc, a nemzet színésze tiszteletére szülővárosában, Gyomaendrődön pénteken. Az ünnepséggel kezdetét vette a 2010-ben elhunyt művész tiszteletére szervezett Kállai-emlékév eseménysorozata.

Toldi Balázs polgármester köszöntőjében elmondta: Gyomaendrőd sok híres embert adott a világnak, de közülük is kiemelkedik az 1925. október 4-én született Kállai Ferenc. A város díszpolgárává avatta a színészt, róla nevezték el az alapfokú művészeti iskolát, egy utca is őrzi az emlékét és a tervek szerint február 1-től a Katona József Művészeti Központ is az ő nevét viseli majd.

A Nemzeti Színházban már található egy mellszobor Kállai Ferencről, szülővárosába most egy egészalakos, ülő szobor kerül, amely a Nemzeti Kulturális Alap támogatásából és civil adakozásból készült el. Az alkotás a Holler Szálloda melletti téren található, ahol kilencven éve Kállai Ferenc édesapja várta gyermeke megszületését.

A szobor visszahozta őt közénk

– fogalmazott Toldi Balázs.

kállai ferenc

Hegedűs D. Géza Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész (b) és Toldi Balázs polgármester leleplezik Szőke Sándor alkotását, Kállai Ferenc életnagyságú szobrát Gyomaendrődön 2015. október 2-án. Kállai Ferenc, a nemzet színésze születésének 90. évfordulója alkalmából megemlékezést tartottak Gyomaendrődön.
MTI Fotó: Rosta Tibor

Hegedűs D. Géza színművész, a Kállai Ferenc Alapítvány kuratóriumának elnöke a 20. századi magyar színház és filmművészet egyik legnagyobb kiválóságának nevezte a színészt. Szavai szerint a családnak, a gyermekkor élményeinek, a hely szellemének és Gyomaendrőd emberi közösségének köszönhető, hogy Kállai Ferenc a nemzet színésze, a Nemzeti Színház örökös tagja, Kossuth-díjas és még számtalan díjjal elismert színész lehetett.

Mert azt mondják, minden eldől kiskorunkban.

Hegedűs D. Géza reményét fejezte ki, hogy a Szabadság tér azon része, ahol az alkotást elhelyezték, a szerelmesek találkozóhelye lesz, mert

Kállai Ferenc művészetének egyik éltetője a szerelem volt, amely itt érte őt utol először.

Az ovális gránittömbön elhelyezett, bronzból készült szobor egy padon ülve ábrázolja Kállai Ferencet. Szőke Sándor szobra a művész derűjét és humánumát sugárzó alkotás, inspirálója Keleti Éva 1971 júliusában készült fotója, amelyen kiskutyájával ölében ül a színész.

kállai ferenc

Szinetár Miklós Kossuth-díjas és kétszeres Jászai Mari-díjas színházi, opera-, tévé- és filmrendező Keleti Éva fotóművész Kállai 90 című kiállításának megnyitóján Gyomaendrődön 2015. október 2-án. Kállai Ferenc, a nemzet színésze születésének 90. évfordulója alkalmából megemlékezést tartottak Gyomaendrődön. MTI Fotó: Rosta Tibor

Szinetár Miklós Kossuth-díjas rendező a Keleti Éva fotóművész alkotásaiból készült kiállítás péntek esti megnyitóján elmondta: a képek

egy nagyon nagy emberről szólnak, aki nélkül nem lett volna 20. századi magyar színház.

Szinetár Miklós szerint a fotók jól bemutatják Kállai Ferenc sokszínűségét,

azt, hogy az élet borzalmas és gyönyörű.

A rendező úgy fogalmazott: vannak nagy művészek, akikkel nem jó együtt lenni, de Kállai Ferenc nem ilyen volt.

kállai ferenc

Keleti Éva fotóművész beszél Kállai 90 című kiállításának megnyitóján Gyomaendrődön 2015. október 2-án. Kállai Ferenc, a nemzet színésze születésének 90. évfordulója alkalmából megemlékezést tartottak Gyomaendrődön.
MTI Fotó: Rosta Tibor

A kiállításon Keleti Éva 50 képe látható, a Kállai-életpálya jelentős állomásait és magánéletének egyes pillanatait mutatják be a felvételek. A Kállai 90 című fotókiállítás még az idén Budapestre érkezik, először a Pesti Magyar Színházban, azután a Vígszínházban és a Nemzeti Színházban is látható lesz, majd vidéki színházakban – elsőként a Békéscsabai Jókai Színházban – mutatják be.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top