+ művészet & politika

Bombasiker a börtönben ülő ukrán rendező könyve

szencov

Rekordsebességgel kapkodták el a boltokból az Oroszországban 20 év börtönbüntetésre ítélt Oleh Szencov ukrán rendező első könyvét.

Rekordsebességgel kapkodták el a boltokból az Oroszországban 20 év börtönbüntetésre ítélt Oleh Szencov ukrán rendező első könyvét.

A nyolc elbeszélést tartalmazó kötetet Szencov még jóval bebörtönzése előtt írta, és a Laurus könyvkiadó gondozásában jelent meg július közepén. A könyv terjesztője elmondta, hogy az első kiadás szinte összes darabja elfogyott már, és több száz kötetre vettek fel előrendelést. Megnyugtatta az olvasókat, hogy készül a könyv második kiadása. A kötet eladásából származó bevétel felét Szencov családja kapja.

A krími ukrán filmrendezőt augusztus 25-én ítélte húsz év, szigorított börtönben letöltendő szabadságvesztésre első fokon egy orosz bíróság a dél-oroszországi Rosztov-na-Donu városban. A vád szerint Szencov és társa, Olekszandr Kolcsenko terrorcsoportot hozott létre és illegális fegyverkereskedelmet szervezett a tavaly tavasszal Oroszország által bekebelezett Krím félszigeten. A filmrendező vezette csoport állítólag tavaly májusban két támadást is végrehajtott Szimferopolban és továbbiakat is tervezett.

Szencovot 2014 májusában vették őrizetbe a Krím központi városában, Szimferopolban lévő otthonában, majd Moszkvába szállították Kolcsenkóval együtt. Kijev szerint koholt vádakra épült a per, amelyben az orosz ügyészség nem állt elő bizonyítékokkal Szencovék bűnösségét illetően. A rendezőt és társát politikai bebörtönzöttnek tekintik Ukrajnában. Az Európai Filmakadémia nyílt levélben kérte Vlagyimir Putyin orosz elnöktől Szencov szabadon bocsátását. A levelet többek között Tarr Béla magyar, Andrzej Wajda lengyel és Wim Wenders német filmrendező is aláírta.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top