+ Képzőművészet

Szilvitzky Margit bátor és szabad művészete

szilvitzky margit

Szilvitzky Margit személyesen élte meg mindazokat a szemléleti és mentalitásbeli változásokat, amelyeket a művészet a modernizmustól a posztmodernizmusig felmutatott.

A Magyar Textilművészeket bemutató sorozat 7. kiállítása a Palmettában: Szilvitzky Margit a Magyar Köztársaság Érdemrenddel kitüntetett, Kossuth-díjas, Érdemes és Kiváló művész tárlata 2015. szeptember 3-26-ig.

Szilvitzky Margitot a kortárs magyar művészet fő vonulatában, mint az experimentális textilművészet egyik vezető egyéniségét tartják számon, aki a vizuális művészetek más területén is – rajz, festés, művészkönyv (artist’s book) – maradandót alkotott. A közel öt évtizedes pálya több alkotói korszakot ölel fel, amelyre mindig a kreatív kezdeményezés, a témák sokoldalú megközelítése volt a jellemző. Egyik méltatója szerint pályája olyan művész útja, aki személyesen élte meg mindazokat a szemléleti és mentalitásbeli változásokat, amelyeket a művészet a modernizmustól a posztmodernizmusig felmutatott.

Recenzió Szilvitzky Margit „Folyamatos jelen” c. könyvéhez – Balassi Kiadó – 2007

szilvitzky margit

Szilvitzky Margit annak a nagy textiles generációnak meghatározó személyisége, amelynek a magyar textil megújulását és aranykorát köszönhetjük. A magyar textil ezekben az években meghaladta dekoratív tradícióit, felnőtté vált és ugyanazokra a kérdésekre kereste a választ, mint a képzőművészet…

szilvitzky margit

A nyolcvanas évek elejétől az újfestészet hullámai ellenállhatatlan lendülettel törtek be a textilművészet területére is …talán legkorábban Szilvitzky Margit fordult a festészet felé; hangsúlyoznunk kell, hogy ezt a tettét nagyfokú bátorság és szabadság jellemezte. Sok belső munka árán, látszólag könnyedén talált rá egy olyan festészetre, amelyben sokat megőrizhetett korábbi textil kompozícióinak szerkezetet hangsúlyozó és fegyelmezett, levegős és szabad karakteréből, ugyanakkor a kortárs képzőművészet problémáival szembesülhetett.

Kovalovszky Márta művészettörténész (2008)

1 hozzászólás

1 hozzászólás

  1. Gergely Mariann szerint:

    Sajnos és szégyenszemre Szilvitzky Margit nem Kossuth-díjas. Ez a magyar művészeti élet és kulturpolitika bűne. A szakma képviselőinek eszébe juthatna a felterjesztéseknél, hogy a 84 éves kiváló tehetségű művésznő nem kapta meg ezt a kitüntetést.

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top