+ Film

Ha nincs a tragikus baleset, most Zsuzsi Starkloff brit hercegnő lenne

Zsuzsi Starkloff

Egy újságírótól tudtam meg a hírt, le voltam sújtva. Az első gondolatom az édesanyja volt, aki elment a versenyre. Milyen tragikus: végig kellett néznie, ahogy meghal a fia – mondja Zsuzsi Starkloff.

A brit uralkodó másik Vilmos hercegként emlegetett unokatestvérének tragikus balesetbe torkolló életéről és kettejük nagy vihart kavaró szerelméről mesél magyar születésű szerelme egy új dokumentumfilmben.

Ha a történelem más irányt vesz, Zsuzsi Starkloff ma Gloucester hercegnőjeként a brit arisztokrácia köreibe tartozna, lakása lenne a Kensington-palotában, birtoka Northamptonshire grófságban. A 79 éves asszony ehelyett Amerikában, Colorado állambeli otthonában él és csak az ott látható fotók, valamint a nyakláncán viselt W-betűs gyűrű árulkodik kalandos múltjáról.

A gyűrű egykor Vilmos gloucesteri hercegé, II. Erzsébet unokafivéréé, a brit királyi család kedvencéé volt. A herceg és a kétszeresen elvált magyar zsidó nő szerelme aggodalommal töltötte el a magasabb köröket, amelyek nem találták megfelelő hercegi menyasszonynak az egyedülálló anyát, főleg nem egy olyan herceg számára, aki születésekor negyedik volt a trónöröklés rendjében.

Csakúgy, mint korábban nagybátyja, VIII. Eduárd király, aki lemondott a trónról, hogy elvehesse kétszeresen elvált amerikai szerelmét, Wallis Simpsont, Vilmos is őrlődött a kötelességtudat és a szerelem között, noha végül az ő esetében a sors döntött: 1972-ben egy repülőversenyen lezuhant a gépe és meghalt. Mindössze 30 éves volt.

Megszakadt a szívem

– mondta a filmből előzetesen ismertetett részletek egyikében Zsuzsi Starkloff, aki eddig soha nem beszélt kettejük kapcsolatáról a nyilvánosság előtt. Most viszont vállalta, hogy beszéljen a fiatalon elhunyt hercegről, akit II. Erzsébet legidősebb fia, Károly herceg annyira csodált, hogy később róla nevezte el elsőszülöttjét, Vilmos herceget.

Gloucester hercege 1941-ben született. A jóképű, okos, sportos fiatalember már etoni éveiben a kötelesség és a kalandvágy között őrlődött. Miután befejezte tanulmányait Cambridge-ben, diplomáciai karriert kezdett, szenvedélye azonban a repülés volt. Amikor 1968-ban Japánba helyezték, saját kisgépén tette meg az utat 16 nap alatt.

Tokióban óriási szenzációt keltett az érkezése, körberajongták a nők, köztük a második férjétől frissen elvált egykori légi kísérő, a nála öt évvel idősebb Zsuzsi Starkloff, aki modellként dolgozott a japán fővárosban. Egy fogadáson mutatták be őket egymásnak, utána a nő meghívta egy álarcosbálba, amelyet egyik barátja szervezett.

Felkért táncolni, ez volt a kezdete a kapcsolatunknak. A munkától eltekintve minden percet együtt töltöttünk. Romlatlan volt és korához képest nagyon érett

– emlékezett vissza.

1969-ben Tokióba látogatott a királynő húga, Margit. A hercegnő hivatalosan a kereskedelmi kapcsolatok, valójában azonban a herceg szerelmi ügye miatt érkezett.

Bár Vilmos azt mondta, a hercegnő szépnek és okosnak talált engem, nem hiszem, hogy támogatta volna az ügyünket

– fogalmazott Zsuzsi Starkloff.

Igaza volt, a dokumentumfilmből kiderült, hogy hazatérve Margit levelet írt unokatestvérének, amelyben arra kérte, ne hozzon elhamarkodott döntést. Vilmos azonban másképp gondolta és elhatározta, hogy levelet ír a királynőnek, engedélyt kérve, hogy elvegye magyar szerelmét. Nagy-Britanniában 1772 óta törvény írja elő, hogy a királyi család tagjainak szükségük van az uralkodó beleegyezésére a házasságkötéshez.

Erzsébet azt mondta neki, hogy hallgasson a szívére, férje, Fülöp herceg azonban nem örült

– mesélte Zsuzsi Starkloff.

Vilmos egyre nehezebben tudta összeegyeztetni kötelezettségeit és magánéletét.

Nagyon lojális volt a családjához, én pedig nem akartam nyomást gyakorolni rá.

1970-ben a herceg apja agyvérzést szenvedett, így Vilmosnak vissza kellett térnie Nagy-Britanniába. Zsuzsi Starkloff New Yorkba költözött, de a herceg hamarosan meghívta Angliába, hogy bemutassa szüleinek.

Az apja nagyon beteg volt, tolószékben ült, a hercegnő azonban melegen fogadott. Kedves volt és barátságos, de nem tudtam, mit gondol valójában.

A nő aztán visszatért New Yorkba, telefonon tartották a kapcsolatot és leveleztek. 1972-ben a herceg meghívta őt, hogy kísérje el egy repülőversenyre.

Nem tudtam szabaddá tenni magam, így megbeszéltük, hogy ő jön New Yorkba

– emlékezett vissza Zsuzsi Starkloff. Augusztus 28-án aztán a herceg lezuhant a gépével és meghalt.

Egy újságírótól tudtam meg a hírt, le voltam sújtva. Az első gondolatom az édesanyja volt, aki elment a versenyre. Milyen tragikus: végig kellett néznie, ahogy meghal a fia.

Vilmos emlékére Zsuzsi Starkloff megtanult repülőt vezetni.

Mindig bíztatott, hogy próbáljam meg. Így amikor elveszítettem őt, nemcsak, hogy pilóta lettem, hanem oktató is.

Később saját iskolája lett.

Az asszony soha nem ment újra férjhez. Hat évvel Vilmos halála után II. Erzsébet egy másik unokatestvére, Mihály kenti herceg az udvar jóváhagyásával feleségül vett egy elvált cseh nőt és Margit hercegnő lett VIII. Eduárd után a királyi család első magas rangú tagja, aki elvált.

Zsuzsi Starkloffot nem foglalkoztatja a „mi lett volna, ha…” kérdés.

Ha Vilmos más korban születik, szabadon választhatott volna. De szép emlékeket adtunk egymásnak, és ezt nem mindenkinek adatik meg az életben.

Pietsch Judit

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top