+ Irodalom

Miért akadályozta meg Vámos Miklós Félnóta című könyvének újrakiadását?

vámos

A hatvanas évek végén létezett egy Gerilla nevű zenekar, amely az akkor divatos pol-beat műfaj hazai zászlóshajója volt. Tagja volt a máig is aktív zenész Berki Tamás, a később visszavonult Gergely Ágnes énekesnő, illetve Vámos Tibor, aki később megváltoztatta nevét, és Vámos Miklósként lett közkedvelt író.

Idén újra kiadták Vámos Miklós Félnóta című könyvét, amelynek újranyomását az író sokáig megakadályozta. De mi lehetett ebben a kínos?

A hatvanas évek végén létezett egy Gerilla nevű zenekar, amely az akkor divatos pol-beat műfaj hazai zászlóshajója volt. Tagja volt a máig is aktív zenész Berki Tamás, a később visszavonult Gergely Ágnes énekesnő, illetve Vámos Tibor, aki később megváltoztatta nevét, és Vámos Miklósként lett közkedvelt író. A mostanság Bornai Tiborral (interjúnk itt) újra zenélő Vámos érezhetően nem szívesen említi a Gerillát, és talán a Félnótából derül ki, hogy miért ennyire felemásak az emlékek.

A pol-beatnél érdemes megállni egy pillanatra: a pol-beatesek aktuális, közéleti témákat boncolgattak külföldi mintára, többségében a dobozgitáros városi trubadúrok esztétikájával megfűszerezve. A mozgalmat itthon próbálták segíteni felülről is, a témába vágó zenekaroknak jelentek meg kislemezei is, szerveztek egy pol-beat fesztivált is; a Halló fiúk, halló lányok! alább megnézhető pol-beat különkiadásáról pedig nemrég az ott fellépő Dinnyés Józsefet is kérdeztük.

A Gerilla együttes a felvételen a 35. perc végétől látható:

Konjuktúra-lovagok

A támogatás hiábavaló volt, a pol-beat olyan gyorsan tűnt el, ahogyan jött; aminek okait azért nem olyan nehéz összeszedni. Amíg a hagyományos beattel a hatalom sokáig nem tudott mit kezdeni, a látványosan támogatott pol-beat kezdetben gyanús, aztán egyre inkább ciki lett. Elég csak abba belegondolni, hogy ha az ember kap egy kazettát a gimis haverjától, meg egyet a szüleitől, nagy valószínűséggel az előbbi kerül be hamarabb a magnóba.

A másik nagy problémáról viszont a produkciók tehetnek. Görgessük végig a fenti videót, és látjuk, mi a probléma. A legtöbb produkció primitív sikálásból és orrhangon éneklésből áll, ami nem lenne baj abban az esetben, ha a dalszövegek hihetőbbek lennének. Viszont a mondanivaló annyira gyermeteg és sematikus, hogy teljességgel hatástalanítja a legtöbb dalt, a jó szándéktól függetlenül. Ebből a körből azért a Gerilla kilógott, viszont a támogatott zenekar-bélyeget nem tudták magukról sosem lemosni, amely képet a Félnóta némileg árnyalja.

A gázsi 150 forint fejenként, de ingyen is elmegyünk!

Érdemes tisztázni, hogy a Félnóta nem Gerilla-könyv: a regény ugyan tele van önéletrajzi elemekkel és beazonosítható szereplőkkel, mégis egy fiktív, Barikád nevű zenekarról szól. Ami mellékesen nagyon hasonlít a Gerillára. A másik probléma pedig az, hogy a zenekarozás inkább csak mellékszál a könyvben, hiszen itt leginkább a főszereplő Muki felnőtté válásáról van szó. Ja és ez a Vámosra erősen emlékeztető Muki játszik egy zenekarban, ami nagyon hasonlít a Gerillára.

A Barikádról az lesz a benyomásunk a Félnóta alapján, hogy mindenképpen jó szándékú, de jó szándékukban némileg túlbuzgó, elkötelezett fiatalokból áll. És az elkötelezettség, amely még a zenekar kezdetekor némi előnyt jelent, végül az együttes halálos ítélete is egyben, hiszen hiába próbálnak „normális” zenekarrá avanzsálódni, a közönség kollektív emlékezete nem felejt, és ők örökké a csókos ’polbítesek’ lesznek.

Két szék közül a földre

Ebben ott a tragédia, hogy egy idő után a Barikád már agitációra sem használható fel, így a hatalomnak sem lesz már rá szüksége. Az évek alatt kialakul a pop-arisztokrácia, a pár éve még lázadó beat-zenészek egyre joviálisabbak és egyre idomíthatóbbak lesznek. Ehhez képest akkor őszintébb, vagy sem a mozgalmi Barikád? Lehet ezen morfondírozni, a képlet nem olyan egyszerű.

Ezt a bonyolult képletet a Félnóta sem oldja fel, de talán nem is ez az igazi cél. Kordokumentumnak tökéletes, abba meg tényleg tök felesleges belemenni, hogy mit kell 2015-ben gondolni a pol-beatről, vagy a világot megmenteni kívánó mozgalmi pol-beatesekről. És ha ezen túl tudunk lendülni, akkor könnyen megtalálhatjuk a Félnóta méltó helyét a többi Vámos-könyv között.

1 hozzászólás

1 hozzászólás

  1. Nonemart szerint:

    Hát, én még mindig nem értem, miért akadályozta Vámos Miklós a könyv kiadását !

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top