+ Képzőművészet

4 és fél év börtön 18 műalkotásért, volt köztük Munkácsy is

Munkácsy, krisztus pilátus előtt

A vádlott a hamisítványok elkészítésével – az adott korra jellemző anyagokat is biztosítva – művészeket bízott meg, akiknek nem volt tudomásuk arról, hogy a megrendelt képeket, szobrokat eredetiként akarja értékesíteni.

Négy és fél év börtönre ítélt a Kaposvári Járásbíróság kedden első fokon, nem jogerősen egy kaposvári műkincskereskedőt, aki hamis festményeket és szobrokat árult a galériájában és az interneten.

A 48 éves férfi ellen 2013 novemberében indult nyomozás üzletszerűen elkövetett csalás gyanúja miatt. A kereskedőnél tartott házkutatáskor tizennyolc olyan műalkotás került elő, amelyről a szakértő megállapította, hogy hamis: kilenc Rippl-Rónai-, két Mednyánszky-, továbbá egy-egy Aba-Novák-, Munkácsy-, Benczúr- és Gulácsy-festmény másolata, továbbá három hamis Kovács Margit-kerámia.

A vádlott a hamisítványok elkészítésével – az adott korra jellemző anyagokat is biztosítva – művészeket bízott meg, akiknek nem volt tudomásuk arról, hogy a megrendelt képeket, szobrokat eredetiként akarja értékesíteni.

A Kaposvári Járási Ügyészség jelentős kárt okozó, üzletszerűen elkövetett folytatólagos csalás bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat az eljárás megindulása után két nappal előzetes letartóztatásba vett vádlottal szemben, akit az ítélethozatalra is a börtönből kísértek a bíróságra.

A kaposvári műkincskereskedő 2005-től különböző internetes portálokon, illetve a belvárosban bérelt galériájában hirdette megvételre az általa megrendelt műtárgyakat. Kilenc festményt és egy szobrot eredeti alkotásként sikerült eladnia. Hat vásárlót tévesztett meg, akik együttesen csaknem nyolcvanmillió forintot fizettek a hamis művekért.

Az ítélet indoklásakor elhangzottak szerint a műkincskereskedő az esetek többségében haszonszerzés céljából, tudatosan tévesztette meg a vásárlókat, ugyanakkor több, a vádlott által eladásra kínált festmény esetében kétséget kizárólag nem nyert bizonyítást, hogy a szándékosan tévesztette volna meg a sértetteket, mivel a képek eredetiségét szakértők igazolták.

A férfi ártatlannak mondta magát és felmentésért, védője elsősorban felmentésért, másodsorban enyhítésért, míg az ügyész súlyosbításért fellebbezett a Kaposvári Törvényszékhez.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top