+ Film

Filmsztár lett a Magvető volt igazgatója

A napokban véget ér Enyedi Ildikó új filmjének nyári forgatása, a Testről és lélekről című film már 9 éve vár a megvalósításra.

A napokban véget ér Enyedi Ildikó új filmjének nyári forgatása, a Testről és lélekről című film már 9 éve vár a megvalósításra.

Az ösztönvilág és a valóság mezsgyéjén játszódó Testről és lélekről című fanyar humorú szerelmes film azt mutatja meg, hogy az emberek ma nagyon kevéssé élnek az ösztöneik szerint, ezáltal önmagukat zárják kalodába, pedig a konzervatív világ elvárásai nélkül sokkal szabadabban és boldogabban lehetne élni – vallott készülő filmjéről Enyedi Ildikó rendező és forgatókönyvíró.

A film egy kapcsolat történetét öleli fel, négy évszakon át mutatva be, hogyan bontakozik ki egy szerelem és hogyan törnek felszínre az elfojtott érzések, ösztönök látszólag két egymáshoz nem illő ember között.

Két fő évszakunk van, egy forró nyár és egy igazi havas tél. A kettő kontrasztja a történet szempontjából azért fontos, mert a két pólus, a két világ és a két fajta nézőpont szerepét mutatja be: a forró nyár a valóság, az emberek világa, a havas tél pedig a pár belső világát szimbolizálja. (…) Egy ember elképesztően sok lehetőséggel születik, de mivel egy ultrakonzervatív világban élünk, folyamatosan szűkítjük saját határainkat (…) Ez a film inkább egy kis bátorítás, hogy nem kell annyira komolyan venni azt, amit sugall a külvilág és nem kell annyira félni az ismeretlentől

A Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával készülő alkotás férfi főszereplője Morcsányi Géza, a Magvető Kiadó egykori igazgatója, a női karaktert pedig Borbély Alexandra alakítja. Enyedi Ildikó a szereplőválasztásról elmondta: a féri szerepre egy ötvenes éveiben járó karizmatikus férfit keresett, és ha Andorai Péter egy picit fiatalabb lenne, ismét őt kérte volna fel. A férfi olyan életszakaszba ért, amikor a peremén van annak, hogy feladja az életét, azonban a történtek hatására rádöbben, hogy erre semmi oka.

Gézához nagyon közel van ez a szerep, és mivel teljesen amatőr színészről van szó, akinek egész életében ezt az egy szerepet kell eljátszania, csak azt a biztonságos környezetet kellett megteremteni számára, amiben eligazodik és képes saját maga lenni. Más eszközökkel kell dolgozni egy profival és máshogy egy amatőrrel, más körülményeket kell teremteni, másra lehet építeni. Egy profi színésznek meg kell teremtenie, létre kell hoznia valamit, amit Morcsányi Géza készen hozott

– vallotta a rendező. A pár másik tagját alakító Borbély Alexandráról Enyedi Ildikó megjegyezte: régóta figyeli a színésznő karrierjét, sok szerepben látta és biztos volt benne, hogy sok tartaléka van még.

A Testről és lélekről többször indult el a megvalósítás felé vezető úton, azonban valami mindig útját állta, legutoljára például a Magyar Mozgókép Közalapítvány évekkel ezelőtti felszámolása. A filmalap 420 millió forintos támogatásának köszönhetően a 45 napra tervezett forgatás lassan a végéhez ér, és már csak a téli jelenetek rögzítése marad hátra.

Muhi András, a film producere már 2006-ban olvasta a forgatókönyvet, amely alapjaiban semmit nem változott az elmúlt kilenc év alatt. Korábban szó volt arról is, hogy nemzetközi koprodukcióban készül el a film, de az legalább további egy évvel és számos kompromisszummal nehezítette volna az alkotás megszületését. A Testről és lélekről operatőre Herbai Máté (A nyomozó, Utolsó idők), további szereplői Nagy Ervin és Nyakó Júlia, Muhi András és Mécs Mónika mellett producere még Mesterházy Ernő. A film az Inforg-M&M Film gyártásában készül.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top