+ Képzőművészet

Atomkatasztrófa vezeti Fukui Yusuke kezét

Néhány héttel a katasztrófa után Yusuke fejében megszületett a napelemekből és szélturbinákból álló land art projekt ötlete, ami Japán energiaellátásának 45 százalékát elő tudná teremteni.

Fukui Yusuke alkotásaiból nyit tárlatot 2015. április 9-én 19 órakor Petrányi Zsolt, művészettörténész, a Magyar Nemzeti Galéria Jelenkori Gyűjteményének osztályvezetője a Fővárosi Képtár – Kiscelli Múzeum Templomterében, közreműködik DJ Bootsie: audio-performansz.

Fukui Yusuke TESLA-sorozata a 2011-es fukusimai atomkatasztrófával „kezdődött”. A tragédiát követően újra bekövetkezett az a hónapokig tartó alkotói csend, mint az 1995-ös kobei földrengés után. A történtek mindkét esetben olyan „mély aggodalommal” töltötték el a képzőművészt, hogy teljesen meggátolták festészeti és más művészeti törekvéseiben. 1995-ben vegyes technikával elkészített Boksz-objektjeivel, míg 2011-től Nikola Tesla nevével jelzett festménysorozattal dolgozta fel a természet és az ember megbomlott viszonyából következő súlyos problémákat. A projekt tervezése közben többször „felbukkanó” Nikola Tesla munkássága ismét rávette a művészt az alkotásra.

ff3

Egy alkotás Fukui Yusuke TESLA-sorozatából

A festmények első, 2011–2013-ban készült csoportja a tesla-tekercs által létrehozott, villámokra emlékeztető erőtereket jeleníti meg a síkban. A fekete háttér és az abból elővillanó fehér vonalkötegek erős kontrasztot teremtenek.

A sorozat óriás méretű absztrakt művekkel zárul (2014–2015), amelyek új anyag- és színhasználattal zökkentik ki a befogadót a „megszokott” magasfeszültség hatása alól. Fukui Yusuke magas fokú társadalmi érzékenysége ritkán érzékelhető közvetlenül a művekből. Az absztrakció és a konceptualitás egyaránt meghatározza művészi önkifejezését. Fukui TESLA-képei gondolati és vizuális szinten is egy szisztematikusan felépített, magas minőségű életműről tesznek tanúbizonyságot.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top