+ Ajánló

Olasz sztártenor énekel Mohácsi János Aida-rendezésében

A hagyományos húsvéti Parsifallal, Eperjes Károly János-passió-rendezésével és a Mohácsi János által színre vitt új Aidával várja közönségét a Magyar Állami Operaház és a hozzá tartozó Erkel Színház.

Keresés a weben

Wagner művének keddi főpróbájára ezúttal a tudósokat várják: a “Tudósok Parsifaljára” a Magyar Tudományos Akadémia partnerségével kerül sor a Mindenki Operája nevű főpróba-sorozat különleges estjeként. Az Operaház 2013-ban a történelmi keresztény egyházak, 2014 nagyhetében pedig az orvos- és betegszervezetek képviselőit látta vendégül a húsvéti Parsifal főpróbáján – idézik fel a dalszínház hétfői közleményében.

A Parsifal-előadásokra hazatér a világjáró magyar operaénekes, Molnár Levente, aki a címszerepben Kovácsházi Istvánnal, Gurnemanz szerepében a világ egyik leghíresebb Wagner-basszusával, Eric Halfvarsonnal, Kundry szerepében a Bayreuthot is megjárt Németh Judittal lép az Operaház közönsége elé.

molnar_levente_2013-900x300-1385641059

Molnár Levente a Parsifal címszerepét énekli

Április 2-án, nagycsütörtökön és 4-én, nagyszombaton mutatják be az Operaházban Bach remekművét, a János-passiót, amelyet az Andrássy úti dalszínházban első alkalommal dolgozó Eperjes Károly visz színre a szintén most debütáló Vincze Balázs koreográfussal. A rendező az oratóriumot stilizált arénába, ókeresztény közegbe viszi, és él a mozgásszínház eszközeivel is. A Magyar Nemzeti Balett közreműködő művészei a passió korál-részei alatt táncolnak majd.

20100219eperjeska6a7e

Eperjes Károly Bach remekművét rendezi az Andrássy úti dalszínházban

Czigler Balázs díszleteiben és Kárpáti Enikő jelmezeiben az Operaház vezetői szólistáit láthatja a közönség: Jézust Kovács István, Pilátust Palerdi András, az Evangélistát Mukk József alakítja, közreműködik továbbá Szemere Zita, Schöck Atala, Megyesi Zoltán és Blazsó Domonkos, vezényel Strausz Kálmán.

Szintén húsvétkor mutatják be Mohácsi János első operarendezéseként az Aidát az Erkel Színházban.

Számomra a kapaszkodót a háború jelentette, amit nem szoktak komolyan venni, mi viszont erre fűztük fel az egész történetet. Az előadás arról szól, hogyan tapos bele a hadviselés az emberek életébe

– mondta a rendező az Opera magazinnak adott interjújában.

mohacsi-janos-original-53951

Mohácsi János első operarendezését tavaly mutatták be a miskolci fesztiválon

Khell Zsolt díszlete, Remete Kriszta jelmezei, Bodor Johanna koreográfiája teszi teljessé a produkciót, amelyet a miskolci nyári előbemutató után nagyszombaton láthat először az Erkel Színház közönsége, és ezt követően még hat alkalommal, két szereposztásban marad műsoron. Az április 10-i és 14-i előadás a Budapesti Tavaszi Fesztivál (BTF) keretében valósul meg, ezeken az előadásokon a neves olasz tenor, Fabio Sartori alakítja Radames szerepét.

A közönség Amnerisként Komlósi Ildikót is hallhatja, aki egyik emblematikus szerepét többek között a Veronai Arénában Franco Zeffirelli rendezésében énekelte korábban, de előadta a Scalában és a Covent Gardenben is, összesen csaknem száz alkalommal énekelte.

A címszerepben Boross Csillát és Sümegi Esztert, a további szerepekben Kovács Istvánt, Gál Erikát, Fekete Attilát, Palerdi Andrást, Fried Pétert, Fokanov Anatolijt és Kálmándi Mihályt láthatja a publikum Kesselyák Gergely vezényletével.

A világ egyik leggyakrabban műsorra tűzött operáját, az Aidát a Magyar Állami Operaház 1885 januárja és 2014 januárja között gyakorlatilag folyamatosan, 907 alkalommal játszotta

– derül ki a beharangozóból.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top