+ Képzőművészet

Titokban festett Gázában a híres street art művész Banksy – VIDEÓ!

Banksy

Banksy képviselője Jo Brooks megerősítette, hogy az anonimitásban alkotó művész egy alagúton keresztül ellátogatott Gázába, ahol három új falfestményt alkotott.

A Gázai övezet romos házai közt alkotott Banksy, a titokzatos bristoli graffitis, aki több művet is hátrahagyott a palesztin területen.

Banksy feltöltött a weboldalára egy rövidfilmet, amely szerint a világhírű művész az övezetet Egyiptommal összekötő földalatti alagútrendszeren jutott el a helyszínre. A filmen, amelyen a gázai konfliktus nyári harcairól készült felvételek is láthatók, Banksy három új festménye bukkan fel.

Az egyik képen egy fekete megfigyelőtorony körül ringlispílhez hasonlatosan gyerekek csoportja hintázik. Ezen kívül egy játszó kiscicát és egy görög istennőt ábrázoló festmény is felbukkan a filmben. Utóbbi egy lerombolt épületből megmaradt betontábla mögött rejtőzködve guggol.

A videó egy falra írt felirattal zárul: „Ha mossuk kezeinket az erős és a gyenge közötti konfliktusban, akkor az erős mellett állunk – nem maradunk semlegesek”.

Banksy képviselője Jo Brooks pénteken megerősítette, hogy az anonimitásban alkotó művész egy alagúton keresztül ellátogatott Gázába, azt viszont nem árulta el, mikor történt a látogatás.

Egy helyi férfi elmondása szerint három hónappal korábban egy nyugati művész érkezett a területre egy palesztin tolmáccsal és festeni kezdett az ő Bét Hanún-i lerombolt otthonának egyik megmaradt falára. Mint mondta, a 30-as évei közepén járó graffitis mintegy fél óra alatt festette meg a cicát. „Arra kért, ne távolítsam el a falat, és őrizzem meg a képet” – emlékezett vissza.

Nem ez volt az első alkalom, hogy Banksy a közel-keleti konfliktusban jelezte véleményét. Korábban egy léggömbök által a magasba emelt kislányt festette az Izrael és Ciszjordánia között húzódó falra.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top