+ művészet & politika

Így poharazgatott Kányádi Sándor Áder Jánossal – fotók

kányádi sándor

Hatvan évvel ezelőtt jelent meg Kányádi Sándor első verseskötete, Virágzik a cseresznyefa címmel. Akkoriban kezdett el dolgozni a Dolgozó Nő című lapnál is.

Keresés a weben

A felső képen:

Áder János köztársasági elnök (j) és felesége, Herczegh Anita (b2) tiszteletvacsorán látja vendégül Kányádi Sándort (b) és feleségét, Tichy Mária Magdolnát (b3, háttal) a Kossuth-díjas költő, író, műfordító első könyve megjelenésének 60. évfordulója alkalmából a Sándor-palotában

Az alsó képen:

Áder János köztársasági elnök (j) és felesége, Herczegh Anita (b3) tiszteletvacsorán látja vendégül Kányádi Sándort (b2) és feleségét, Tichy Mária Magdolnát (b) a Kossuth-díjas költő, író, műfordító első könyve megjelenésének 60. évfordulója alkalmából a Sándor-palotában

kányádi sándor

MTI Fotók: Koszticsák Szilárd

Szóval, hatvan évvel ezelőtt jelent meg Kányádi Sándor első verseskötete, Virágzik a cseresznyefa címmel. Akkoriban kezdett el dolgozni a Dolgozó Nő című lapnál is. A neten több helyen is rábukkantunk a könyvre, de sehol nincs belőle megvásárolható példány.

Ezen az oldalon viszont az inaplo.hu sok információt összegyűjtött, Kányádi-versek és róla szóló írások.

Kányádi Sándor 85. születésnapját megelőzően akkor írtunk róla, mikor verset adott át a pápának.

Az eseményről így tudósít az MTI:

Irodalmi munkásságának elismeréséért tiszteletvacsorát adott Áder János köztársasági elnök Kányádi Sándornak kedd este a Sándor-palotában a Nemzet Művésze címmel kitüntetett Kossuth-díjas költő első könyve megjelenésének 60. évfordulója alkalmából.

A tiszteletvacsorák hagyományát Áder János azzal a szándékkal teremtette meg, hogy időről időre felhívja a figyelmet a kiemelkedő teljesítményekre, amelyek öregbítik Magyarország hírnevét

– mondta kedden Altorjai Anita, a Köztársasági Elnöki Hivatal sajtóigazgatója.

Tájékoztatása szerint az államfő tudósokat, művészeket, sportolókat, de Európa-bajnokságot nyert szakmunkásokat is meghívott már tiszteletvacsorára. Mások mellett Kobajasi Kenicsiro karmestert, Rubik Ernő feltalálót, Polgár Judit nemzetközi sakknagymestert, olimpiai bajnokot és Buzánszky Jenő válogatott labdarúgót, az Aranycsapat nemrég elhunyt tagját is vendégül látta már az elnök az elmúlt két és fél évben – sorolta.

Ezen alkalmak során Áder János körbevezeti vendégeit a Sándor-palota történelmi termein, és megtekintik az épület teraszáról Budapest panorámáját is.

A díszvacsorákon általában a legnevesebb magyar éttermek és séfek alkotta négyfogásos menüket szolgálnak fel a vendégeknek. A felkért éttermek garanciát jelentenek arra, hogy igazán kiváló minőségű ízelítőt adjanak a magyar konyhából

– mondta Altorjai Anita, hozzátéve: ez alkalommal a Gerbeaud alkotta menüt szolgálták fel a vendégeknek.

A 85 éves Kányádi Sándor Kossuth-díjas költő, író, műfordító, az erdélyi magyar irodalom egyik legnagyobb alakja. Első verseskötete Virágzik a cseresznyefa címmel 1955-ben jelent meg. Életművének fontos részét képezik az esszék és műfordítások, de írt drámát és forgatókönyvet is. Több vers- és mesekötete szól a gyermekeknek, számos versét a Kaláka együttes zenésítette meg. Kányádi saját műveinek avatott előadója, több nagylemeze is megjelent. Műveit számos nyelvre lefordították, művészetéért több rangos elismerést kapott.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top