+ Irodalom

Elhunyt Fodor Ákos

fodor ákos

Fodor Ákos a haiku forma művelője, emellett zenés darabok, musicalek, operák és operettek szövegírója volt, de vers- és drámafordítóként is dolgozott.

Életének 70. évében szombaton elhunyt Fodor Ákos költő, műfordító, a magyar nyelvű haikuköltészet legnagyobb alakja – tájékoztatott vasárnap Podonyi Hedvig, a művész felesége.

Fodor Ákos a haiku forma művelője, emellett zenés darabok, musicalek, operák és operettek szövegírója volt, de vers- és drámafordítóként is dolgozott.

Az alkotó 1945. május 17-én született Budapesten. A Zeneakadémián végzett 1968-ban, 1978 óta több mint tíz kötete jelent meg.

2007-ben az Artisjus Irodalmi Díj egyik kitüntetettje volt, 2010-ben a lírai kategóriában a Bank Austria Literaris elnevezésű osztrák irodalmi díjat ítélték neki.

Főbb kötetei közé tartozik a Kettőspont (1978), a Jazz (1986), az Akupunktúra (1989), a Buddha Weimarban (2002), a Gonghangok (2009) és a Kis téli-zen (2013).

Az utolsó haikubejegyzés Fodor Ákos Facebook oldalán, ahol 2010 óta folyamatosan publikálta haikuit, helyesbítünk: a rajongói oldalon publikált haiku:

TÜNDÉRTAKTIKA

pár percet itt tölt,
hogy utóbb időtlenül
hiányozhasson

2 hozzászólás

2 Comments

  1. Grafogra szerint:

    „Az utolsó haikubejegyzés Fodor Ákos Facebook oldalán, ahol 2010 óta folyamatosan publikálta haikuit:” – helyesbítés: sosem publikált a Facebookon, ez egy rajongói oldal, ahogyan az összes hasonló is, mivel saját weboldala sosem volt.

  2. Grafogra szerint:

    Kösz a helyesbítést.

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top