+ Film

Mire számíthatunk az idei Oscar-díjátadón?

Oscar

Tavaly elkeserítően bejött a papírforma az Oscaron, az idei díjátadón viszont mindenképpen nagyobb és szorosabb verseny várható. A tavalyi Oscar inkább maradt emlékezetes Ellen DeGeneres meglehetősen megosztó műsorvezetéséről és szelfi-áradatáról, mint arról, hogy a Gravitáció majdnem mindent megnyert.

Tavaly elkeserítően bejött a papírforma az Oscaron, az idei díjátadón viszont mindenképpen nagyobb és szorosabb verseny várható. A tavalyi Oscar inkább maradt emlékezetes Ellen DeGeneres meglehetősen megosztó műsorvezetéséről és szelfi-áradatáról, mint arról, hogy a Gravitáció majdnem mindent megnyert. Magyar idő szerint vasárnapról hétfő virradóra tartják a 87. Oscar-díjátadót.

Az idei Oscart az Így jártam anyátokkal sorozatból ismert Neil Patrick Harris vezeti, a díjátadót pedig az ilyen tekintetben veteránnak számító Hamish Hamilton rendezi, aki a londoni olimpia megnyitó és záró ceremóniájának tv-változatáért is felelt. A szervezők első körben ismét Ellen DeGenerest keresték meg, akinek tavalyi produkcióját sokan támadták, viszont az elmúlt 10 év legnagyobb nézettségét hozta. Miután Chris Rock és Julia Louis-Dreyfus sem vállalta az idei Oscar vezetését, a szervezők végül Neil Patrick Harrist választották házigazdának – akinek régi álma volt a díjátadó vezetése.

Esélylatolgatások

A két legtöbb jelölést az általunk is méltatott Birdman, illetve Wes Anderson Grand Budapest Hotel című filmje kapta, mindkét produkció 9 jelölést kapott, köztük a legjobb film, a legjobb rendező és a legjobb eredeti forgatókönyv kategóriában. A fent említett két film mellett Richard Linklater gigantikus vállalkozása, a Sráckor is a legesélyesebbek közé tartozik. A Sráckor az idei év egyik legkülönlegesebb filmje, de mi azért annyira nem voltunk tőle elájulva. Nagy meglepetést okozhat még a Whiplash című film, J. K. Simmons mindenképpen esélyes a legjobb férfi mellékszereplő díjára.

Az erősen a Sráckort favorizáló Indiewire jóslata szerint a legjobb filmnek járó díjat a Birdman, a legjobb rendezőnek járó díjat viszont Linklater fogja elvinni. Színészek tekintetében a honlap Michael Keatont, Julianne Moore-t, J. K. Simmons-t és Patricia Arquette-t tartja a legesélyesebbeknek, a Hollywood Reporter ugyanezt a listát tartja valószínűnek, viszont szerintük Michael Keaton helyett Eddie Redmayne fog nyerni. Az Indiewire több kategóriában is hiányolja a Holtodiglan című filmet (Gone Girl), amelyért egyedül Rosamund Pike színésznő kapott jelölést.

Az idei Oscar-díjátadó beharangozója:

Ahol más a helyzet

Kifejezetten erős a verseny a legjobb külföldi film kategóriájában, pedig az örök favorit olaszok és franciák most nincsenek versenyben. Ellenben Mauritánia első ízben nevezett filmet, ami a végső esélyesek között is szerepel: noha a film témája kifejezetten aktuális, mégsem a Timbuktu a favorit. A legtöbben inkább a lengyel Ida című film győzelmére tippelnek, amit mi is nagyon szerettünk. Meglepetést okozhat az argentin Eszeveszett mesék, az orosz Leviathan és az észt Mandarinok című film is.

Az egész estés animációs filmek közé nem került be a Lego-film, így az egyik lehetséges győztes kiesett. A Hős6os könnyen elviheti a pálmát, ahogyan az Így neveld a sárkányodat második része is, még akkor is, ha az animációs folytatások ritkán kapnak Oscart (az egyetlen kivétel a Toy Story harmadik része volt 2010-ben).

Vasárnap hajnalban találkozunk!

Magyar csatorna nem közvetíti az Oscart, így aki élőben szeretné követni az eseményeket, annak vagy a netes streamet ajánljuk, esetleg a magyar háztartásokban könnyen előforduló PRO7, vagy ORF1 csatornákat, magyar idő szerint hajnali fél kettő környékén odakapcsolni.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top