+ Film

Éleződik az Oscarért folyó verseny, most esélyesebb a Birdman

birdman, Éleződik az Oscarért folyó verseny, most esélyesebb a Birdman

A PGA döntése azért különösen fontos, mert az elmúlt hét évben minden alkalommal a producerek által legjobbnak talált alkotás nyerte el végül az amerikai filmakadémia hőn vágyott díját.

A Birdman, avagy A mellőzés meglepő ereje című film nyerte el az Amerikai Filmproducerek Céhének (PGA) díját szombat este Los Angelesben, így erős hátszelet kapva Oscarért folyó harcban.

Alejandro G. Inarritu mexikó rendező filmjéről mi is írtunk korábban, ami most Wes Anderson Grand Budapest Hotel című vígjátékával fej-fej mellett haladva fejenként kilenc jelölést kapott az Oscarra. Mellettük igyekszik felzárkózni a hat kategória jelölésével induló Sráckor, egy felnőtté válásról szóló dráma, utóbbi kollégánk tetszését már kevésbé nyerte meg.

A PGA döntése azért különösen fontos, mert az elmúlt hét évben minden alkalommal a producerek által legjobbnak talált alkotás nyerte el végül az amerikai filmakadémia hőn vágyott díját is, a legjobb film kategóriában. Ez azért lehetséges, mert a producercéh 6700 tagja közül sokan szavaznak az Oscarról is, mindemellett a producerek alkotják az egyik legbefolyásosabb, egységesen voksoló csoportot az Oscar-szavazók között. Utóbbi igaz a filmszínészek csapatára is, ők vasárnap jelentik be saját díjazottjaikat.

Az idei Oscar-helyzet különös izgalmakat ígér azonban február végére. Bár a PGA valóban a Birdmant díjazta, a Reuters által idézett szakértők mégis úgy sejtik, a producerek végül Richard Linklater 12 éven át ugyanazokkal a szereplőkkel forgatott független filmjét, a Sráckort segítik győzelemre az Oscar-versenyen. Arról, hogy milyen brutális izgalmakat ígér az idei esemény, már mi is írtunk korábban.

A producerek a legjobb animációs filmnek A Lego-kalandot, a legjobb tv-sorozatnak dráma kategóriában az öt széria után 2013 végén befejeződött Totál szívást, comedy kategóriában a női börtönök világában játszódó Orange is the New Black Netflix-produkciót, a legjobb dokumentumfilmnek pedig a Roger Ebert filmkritikus és kommentátor életét és pályafutását bemutató Life Itselfet találták.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top