+ Irodalom

Regényt írtak a szmogról Kínában

szmog

Az író nem mellékesen a Hopej tartományban lévő, Pekinggel szomszédos Langfang város környezetvédelmi hivatalnak helyettes vezetője.

Keresés a weben

A biztonsági kamerákat becsapó sűrű szmog homálya mentett meg egy betörőt a lelepleződéstől abban a regényben, amelyet egy észak-kínai környezetvédelmi hivatal vezetője írt, és amelynek eddig közölt részletei rendkívüli érdeklődést keltettek az online olvasóközönségben. A kínai képzőművészeket is megihlette már a szmog, a kínai sajtó szerint előnye is van.

Li Csun-jüan Jön a szmog! című könyve négy fejezetben négy történetet dolgoz fel, és valamennyinek köze van a környezethez, a levegőtisztasághoz, de helyenként a bürokráciához és a csaláshoz is – olvasható a China Daily című kínai napilapban.

Az 53 éves Li nem mellékesen a Hopej tartományban lévő, Pekinggel szomszédos Langfang város környezetvédelmi hivatalnak helyettes vezetője, és évek óta több száz olvasói levelet, bejegyzést, véleménycikket tett közzé az interneten, de a Zsenmin Zsipao című pártlapban és szaklapokban is. Könyvét több mint 100 nap alatt írta meg.

Az elsőkönyves férfi elmondása szerint maga sem gondolta, hogy a 240 ezer szót tartalmazó kötettel ekkora sikert ér el, hiszen rövid idő leforgása alatt 4 ezer kelt el belőle a boltokban, 7 ezret pedig ingyen osztottak szét. Az részleteket közlő internetes oldalakon több mint 20 millió kattintást kapott, és körülbelül ötezren nyilvánítottak pozitív véleményt róla.

Li szerint a közvélemény nem elég tájékozott a környezetvédelemben dolgozókra nehezedő nyomásról, nem ismerik munkájuk korlátait, nincsenek tisztában a rendelkezésükre álló források elégtelenségével és a törvényi támogatottság hiányával. Utalt arra, hogy könyvében érinti azokat a kérdéseket és problémákat, amelyekkel az alsóbb szinteken dolgozó környezetvédelmi hivatalnokok találkoznak.

A sikeren felbuzdulva a szerző két további kötettel szeretné kiegészíteni a mostanit, trilógiává bővítve mondanivalóját a szmogról és ami mögötte van.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top