+ Zene

Elhunyt Pino Daniele énekes-dalszerző

daniele

A népszerű és nemzetközileg is elismert olasz zenész olyan hírességekkel játszott együtt, mint Eric Clapton vagy Richie Havens.

Ötvenkilenc éves korában szívrohamban elhunyt Pino Daniele, Olaszország egyik legnépszerűbb énekes-dalszerzője, több film, köztük a Magyarországon is bemutatott Újrakezdem háromról zeneszerzője. A zenész halálát menedzsere jelentette be hétfőn.

Pino Daniele szülővárosa, Nápoly zenei hagyományait a bluesszal és a dzsesszel ötvözte, szerelmes dalaiba beleszőtte a szegénység és a társadalmi igazságtalanságok miatt érzett fájdalmát.

A szerény körülmények közül induló autodidakta gitáros-énekes első albuma 1977-ben jelent meg Terra Mia (Az én földem) címmel. Alig négy évvel később már 200 ezer embert vonzott a város egyik legnagyobb terén adott szabadtéri koncertje.

Életében több mint húsz stúdióalbuma és fél tucat koncertfelvétele jelent meg, és más olasz énekeseknek is szerzett dalokat. Saját dalaiban jellegzetesen keverte az olasz nyelvet a nápolyi dialektussal és az angollal. Akárcsak az alábbi dalban, ami teljes egészében nápolyiul (és nem olaszul) van:

Nemzetközileg is elismert volt, olyan nagyságokkal játszott együtt, mint Eric Clapton, Richie Havens, Pat Metheny, Chick Corea.

Számos olasz filmhez, köztük Massimo Troisi nápolyi rendező több alkotásához is szerzett zenét. Troisi Újrakezdem háromról című, 1980-ban készült vígjátékát az ő zenéjével láthatta-hallhatta a magyar közönség.

Pino Daniele halála miatt Luigi de Magistris nápolyi polgármester gyásznapot rendelt el, a zászlókat félárbocra eresztették a város középületein.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top