+ Színház

A Népszínház meneszti a sokat kritizált Andrási Attilát

népszínház

A szabadkai színészek nem értettek egyet Andrási kinevezésével, álláspontjukat magyarországi művészek, társulatok és a Színházi Kritikusok Céhe is támogatta.

A szabadkai Népszínház magyar társulata körül kialakult botrány miatt az évad végén menesztik Andrási Attila művészeti vezetőt – jelentették be az illetékesek hétfőn Szabadkán.

Andrási Attilát tavaly júniusban nevezték ki, miután az előző művészeti vezető, Mezei Zoltán mandátuma lejárt. A társulat nem értett egyet a döntéssel, aminek többször is hangot adott. A szabadkai színészek álláspontját magyarországi művészek, társulatok és a Színházi Kritikusok Céhe is támogatta.

A társulatvezető személyére a vajdasági Magyar Nemzeti Tanács (MNT) tett javaslatot a pályázatok elbírálása után. A társulattagok többsége és egy interneten szerveződő civil csoportosulás azonban megkérdőjelezte a döntés helyességét. Ennek eredményeként a 2014/2015-ös évad első felében csökkent a szabadkai Népszínház látogatottsága, a színészek pedig visszaadtak több szerepet.

Ahogy korábban megírtuk, nemrég a Van valami bejelentenivalója? című darab kavart kisebb botrányt.

Hétfőn Szabadkán Ljubica Ristovski, a szabadkai Népszínház igazgatója és Hajnal Jenő, az MNT elnöke közösen jelentette be, hogy a magyar társulatban és a körülötte „kialakult méltatlan helyzetet” orvosolandó május 31-ével felmentik tisztségéből Andrási Attilát, helyére pedig Gyarmati Katát, az Újvidéki Színház művészeti vezetőjét nevezik ki.

Az MNT honlapján olvasható indoklás szerint a döntéshozóknak az a céljuk, hogy

helyre álljon a rend, és az intézmény elsődleges és egyetlen feladata, a színjátszás kerüljön ismét az első helyre.

Szerintük már tarthatatlanná vált a helyzet a színházban,

mert annak, ami a magyar társulaton belül zajlik, semmi köze sincs a művészethez, a népszínházi működési forma jelentette kihívásokhoz és feladatokhoz.

A szabadkai Pannon RTV-nek a társulat tagjai a bejelentéssel kapcsolatban csak annyit mondtak: ők már nyilvánosságra hozták követelésüket, amely szerint Körmöci Petronellát, a társulat színészét javasolják a posztra.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top