+ Jegyzet

Észak-Korea speciális honlappal lendíti fel turizmusát

A képeken hol rakétakilövést láthatunk, mellette egy kutyát képeslapszerűen, hol gyerekeket a bölcsődében, hol pedig piramisszerű építményeket. De angol szó egy darab sincs rajta.

Ilyet is ritkán hallani, hogy az őskövület Észak-Korea nemhogy beenged külföldieket, hanem egyenesen azon dolgozik, hogy élénkítse idegenforgalmát.

Most épp persze egyáltalán nem lehet belépni az országba az Ebola-járvány miatt. De egyszer ennek is vége lesz és akkor az utazási irodák tényleg elkezdik hirdetni az észak-koreai körutakat, városlátogatásokat, netán egzotikus síutakat. Ennek érdekében jött létre egy bizarr észak-koreai honlap, amit koreaiul írtak, egy darab angol szó nincs rajta, de legalább láthatunk képeket az országról – nyilván csak a szép arcáról – meg lett egy jó kis segédanyagunk a koreai nyelvhez.

észak-korea

A képeken hol rakétakilövést láthatunk, mellette egy kutyát képeslapszerűen, hol gyerekeket a bölcsődében, hol pedig piramisszerű építményeket. Természetesen jelenlegi vezérük mindenütt ott virít, hogy azért ne feledjük, hol is vagyunk.

észak-korea

Mivel a honlapon egyetlen angol szót sem találunk, rejtély, hogy ki is a honlap célközönsége. Ha jobban belegondolunk, kicsit olyan ez, mintha akarnák is, meg nem is, hogy jöjjenek külföldiek. Mellesleg idegenforgalmi szempontból igencsak érdekes lehet Észak-Korea, hiszen ez a világ egyetlen kommunista kövületországa, ahol megmaradtak a legdurvább ötvenes évekbeli kommunista viszonyok. A szürke házak (semmi reklám, semmi szín), mintha csak a volt Szovjetunióba utaztunk volna vissza. Ha tehát valaki kommunista retró időutazásra vágyik, menjen csak Észak-Koreába szocreál szobrokért, propagandisztikus, festményszerű plakátokért, amelyek mind nagy vezérük dicsőségét és a dolgozó nép hatalmát hirdetik.

észak-korea

Véleményem szerint, ha ezt a nosztalgikus retró-kommunista irányzatot meglovagolná az ország, még talán profitálhatnának is rettenetes rendszerükből és elzártságukból. Hiszen gyakorlatilag nyílt titok, hogy a propaganda mögött micsoda szegénység, éhezés és káosz uralkodik. Ez az az ország, ahová külföldi segélyszervezeteket se juttatnak be, mondván, hogy ők mindent meg tudnak oldani egyedül. Gyakorlatilag se ki, se be. Bár sokan megpróbálnak átszökni a szomszédos Dél-Koreába vagy Kínába, élelemért. Ha kicsit lapozgatjuk ezt a honlapot, mélységesen átérezhetjük a vizuális nyomort.

Mészáros Dóra

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top