+ Irodalom

Csak keményen!

Év végi sorozatunkban elsősorban a József Attila Kör és a Fiatal Írók Szövetsége kötelékébe tartozók első könyveivel foglalkozunk, olyan írókkal és költőkkel, akikre már most érdemes odafigyelni. Sorozatunkat Gulisio Tímeával, Kapitány Mátéval, Kemény Zsófival és Novák Zsüliettel zárjuk.

A 2014-ES ÉV ELSŐKÖNYVESEI (5. RÉSZ)

Évekig gyűlnek a versek, a novellák vagy a regény fejezetei, aztán egyszer csak megjelenik az a bizonyos első kötet. Kisebb-nagyobb felhajtás van a pályakezdő írók, költők debütálása körül, elvárásoknak kell megfelelniük, félelmeket kell leküzdeniük, megpróbálni nem törődni vele, hogy az első könyvre később talán ők maguk is csak ügyetlen próbálkozásként, elkapkodott bemutatkozásként fognak tekinteni. Vagy épp ellenkezőleg: első könyvükkel magasra teszik  a lécet. Év végi sorozatunkban elsősorban a József Attila Kör (JAK) és a Fiatal Írók Szövetsége (FISZ) kötelékébe tartozó elsőkönyvesek első könyveivel foglalkozunk, olyan írókkal és költők köteteivel, akikre már most érdemes odafigyelni. Sorozatunkat Gulisio Tímeával, Kapitány Mátéval, Kemény Zsófival és Novák Zsüliettel zárjuk.

GULISIO TÍMEA

Gulisio Tímea 1989-ben született Marcaliban. Szociális szervezőkén végzett, tanult teológiát és festészetet – az írás mellett rajzol, fest és zenél. A Napkút és a Queer Kiadónál nyert irodalmi pályázatot. A Dokk.hu szerkesztője, rendszeresen publikál a Librariuson is. A neoszürrealizmus egyik hazai képviselője. 2014-ben jelent meg első, vers- és rövidpróza-kötete, a Nekromantika, de szintén idei kiadású szerelmi kalandregénye, a Baszorkányok is.

elsőkönyvesek

Gulisio Tímea: Nekromantika

Katapult

2014

KAPITÁNY MÁTÉ

Kapitány Máté 1986-ban született Budapesten, iskoláit is itt végezte, az ELTE pszichológia szakán diplomázott. Jelenleg az ELTE Pszichológiai Doktori iskolájának hallgatója, és az új szintetikus drogokat kutatja. Sokáig újságíróként dolgozott. Évek óta publikál novellákat, emellett néha haikukat is ír. A Kentaur a terminálban az első kötete, rövid novellákkal, hétköznapi alaphelyzetekkel, meghökkentő folytatásokkal.

elsőkönyvesek

Kapitány Máté: Kentaur a terminálban

Liget

2014

KEMÉNY ZSÓFI

Kemény Zsófi 1994-ben született. Az ELTE hallgatója, a családi hagyományokat követve ír. Emellett elsősorban slammerként vált ismertté, illetve testvérével, Kemény Lilivel alkotják a Kisszínes Duó nevű zenekart. 2014-ben jelent meg első könyve, az Én még sosem című ifjúsági regény, amely három kamasz történetét írja le napjaink budapesti éjszakai életével a háttérben. A szerzővel itt olvasható interjú.

elsőkönyvesek

Kemény Zsófi: Én még sosem

Pagony – Tilos az Á!

2014

NOVÁK ZSÜLIET

Novák Zsüliet 1983-ban született Mezőtúron. A Pázmány Péter Katolikus Egyetemen végzett kommunikáció és művelődés-szervező szakon. Újságíróként dolgozik, kisebb helyi televíziónál készített irodalmi és kulturális magazinokat. Első kötete Disznó vallomások címmel jelent meg 2014-ben. A szókimondó novellák a női testiséggel, a magánnyal és a párkapcsolatokkal foglalkoznak.

elsőkönyvesek

Novák Zsüliet: Disznó vallomások

AmbrooBook

2014

1 hozzászólás

1 hozzászólás

  1. Radó György szerint:

    Kedves Tímea, gratulálok! Magam is olvastam MEK-en a kötetet, nagyszerű, egyedi!
    Enyje-bejnye teológus kisasszonyok! 🙂

    Tisztelettel, hódolattal: Gyurka

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top