+ Irodalom

Ká-európai családtörténetek

elsőkönyvesek

Év végi sorozatunkban elsősorban a József Attila Kör és a Fiatal Írók Szövetsége kötelékébe tartozók első könyveivel foglalkozunk, olyan írókkal és költőkkel, akikre már most érdemes odafigyelni. Fehér Renátó, Serestély Zalán, Szabó Imola Julianna és Tinkó Máté következik.

A 2014-ES ÉV ELSŐKÖNYVESEI (4. RÉSZ)

Évekig gyűlnek a versek, a novellák vagy a regény fejezetei, aztán egyszer csak megjelenik az a bizonyos első kötet. Kisebb-nagyobb felhajtás van a pályakezdő írók, költők debütálása körül, elvárásoknak kell megfelelniük, félelmeket kell leküzdeniük, megpróbálni nem törődni vele, hogy az első könyvre később talán ők maguk is csak ügyetlen próbálkozásként, elkapkodott bemutatkozásként fognak tekinteni. Vagy épp ellenkezőleg: első könyvükkel magasra teszik  a lécet. Év végi sorozatunkban elsősorban a József Attila Kör (JAK) és a Fiatal Írók Szövetsége (FISZ) kötelékébe tartozó elsőkönyvesek első könyveivel foglalkozunk, olyan írókkal és költők köteteivel, akikre már most érdemes odafigyelni. Fehér Renátó, Serestély Zalán, Szabó Imola Julianna és Tinkó Máté következik.

KÁ-EURÓPAI HUSZONÖT ÉV

Fehér Renátó 1989-ben született Szombathelyen. Egyidős a magyarországi, illetve – az ő szavaival élve – ká-európai demokráciával, a rendszerváltás óta eltelt huszonöt év azonos az ő születése óta eltelt huszonöt évvel. Első verseskötete, a Garázsmenet nemcsak a lírai énnek és családjának története, hanem egy nemzedék kérdéseivel is foglalkozik. Ősszel a költő barátaival, pályatársaival együtt olvasta fel a kötet összes versét, némelyiket megzenésítve is hallhattuk.

elsőkönyvesek

Fehér Renátó: Garázsmenet

Magvető

2014

A CSEND FESZÜLTSÉGE

Serestély Zalán 1988-ban született a romániai Kézdivásárhelyen. A középiskolát Sepsiszentgyörgyön végezte, majd Kolozsváron diplomázott magyar-finn szakon. Jelenleg is Kolozsváron él, doktori iskolában tanul, és Jorge Luis Borges életművét kutatja. Több alkotói ösztöndíj nyertese. A Feltételes átkelés a bemutatkozó kötete – vékony verseskötet kevés verssel, evangéliumi utalásokkal, majdnem-családtörténettel, nyomasztó képekkel, a halál felfoghatatlanságával és a csend feszültségével.

elsőkönyvesek

Serestély Zalán: Feltételes átkelés

Erdélyi Híradó Kiadó – FISZ

2014

AKINEK SAJÁT VONAT KELL

Szabó Imola Julianna 1984-ben született Budapesten, két gyermek édesanyja. Nem szeret mások vonatán ülni – saját vonat kell neki. Varratok című első kötete bemutatóján mondta ezt, ahol a versprózák felolvasásán és az azt követő beszélgetésen túl összművészeti élményben részesültek az egybegyűltek. Szabó Imola Juliannához ugyanis a mozgás vagy a képzőművészet is legalább olyan közel áll, mint a költészet. A kötet verseiből egy családtörténet is kibontakozik. A Librariuson két vele készült interjút is közöltünk: egyet tavasszal, egyet nyáron.

elsőkönyvesek

Szabó Imola Julianna: Varratok

L’Harmattan

2014

MINTHA KÖDBEN NÉZEGETNÉNK FÉNYKÉPEKET

Tinkó Máté 1988-ban született Békéscsabán. Gyerekkorát Békésen, Sárkeresztúron és Csepelen töltötte, az ELTE BTK irodalom- és kultúratudomány szakán tanulva és a FÉLonline prózarovatának szerkesztőjeként pedig Angyalföldön töltött el sok időt. Első, Amíg a dolgok rendeződnek című könyvében ezek a helyszínek mind megjelennek. A kötet veresi olyan, mintha ködben nézegetnénk fényképeket: a múltban keresnek identitást, az önfeltárás, a családkutatás és a múlt megismerése azonban soha nem vezethet tökéletes eredményre, és nem is biztos, hogy azok bizonyos dolgok egyáltalán rendeződnek valamikor. Egy MRI-vizsgálat elé című verse nálunk is olvasható.

elsőkönyvesek

Tinkó Máté: Amíg a dolgok rendeződnek

FISZ

2014

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top