+ Irodalom

Egy újgenerációs könyvbemutató

Szabó Imola Julianna Varratok című verses kötetének bemutatója egy igazi pszichedelikus perfomansz volt a Nyitott Műhelyben.

Nyomdaszag járja be a Nyitott Műhely levegőjét, olyannyira friss és ropogós Szabó Imola Julianna első kötete, a Varratok, amely a L’Harmattan kiadó gondozásában jelent meg. A székek szinte kivétel nélkül foglaltak. A szerző a sejtelmesen megvilágított térben egy székre ül s egy állólámpa fénye alá kucorodva olvassa fel verseit.

varratok1

Fotó: Ünnep Nóra

A háta mögé videóinstalláció vetül, egy dj és egy gitáros előben zenél, bal oldalt egy dobozt látunk tele ruhákkal, fülbevalókkal, kitűzőkkel. Annyi minden történik egyszerre a versekkel, hogy picit nehéz is a szövegekre figyelni.

varratdoboz

Varratdoboz. Fotó: Ünnep Nóra

A videóinstalláció önmagában is egészen lebilincselő. Egymásba, egymásra vetített, rétegzett mozgásokat látunk, félig üres poharakat, fölöttük táncoló alakot, festékfoltokat, vérfoltokat. Néha megjelennek szavak, verssorok, a betűk animációkká lesznek. Az éppen felolvasott versek címei meg is jelennek az installációban: a felolvasás maga is az előre elképzelt forgatókönyv szerint alakul.

A színházi előadáshoz hasonlító felolvasást követően a L’harmattan Kiadó főszerkesztője, Váradi Péter próbál beszélgetni a szerzővel. Próbál, mert leginkább erőtlenül nyög, zavarban van a mikrofontól és szinte semmit sem tud kérdezni, olyannyira a látottak hatása alá került.

installáció

Az installáció. Fotó: Ünnep Nóra

A Varratokról pedig lehetne. A kötet azon túl, hogy erősen vizuális (a grafikák és a borító Palman Zsuzsi grafikus művész munkái) erősen strukturált is. Kilenc „fejezetből”, kilenc „öltésből” áll.

A kötet az én hiányom, fájdalomtestem, amin ezek a varratok vannak, amiket feltépegettem, pontosan azért, hogy újraforradjanak. – mondja a szerző.

Az álomkép-szerű versprózák félig történeteket, félig lírai hangulatokat vegyítenek. A nyelv egészen egyedi és újszerű, vizuális és gondolati egyszerre. Tényleg nehéz megfogni és bekebelezni.

Ahogyan ezt az estet is. Szabó Imola Julianna mindent bevetett, minden réteget kiszolgált. Nemcsak felolvasott, hanem előadott, sőt egész hadsereget delegált maga köré, akikkel a verseiből eseményt kreált. Talán ez lehetne az új út, amin elindulva még érdemes lehet kötetbemutatókat tartani.

Közreműködtek:
Vizuális látkép-installáció: Palman Zsuzsi, Zsorzs, Szabó Imola Julianna
Zene: Spiral Road (Bíró Zsolt, Oravecz Péter)
Mozdulat: Szabó Imola Julianna
Beszélgetés: Váradi Péter (a L’harmattan Kiadó főszerkesztője)

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top