+ Életmód

Ki védi meg a hagyományt a konzervatívoktól?

vasárnap

Felvidéki unokatestvérem mesélte, hogy náluk, Szlovákiában ráizgultak a kereszténydemokrata politikusok arra, hogy vasárnap ne nyithassanak ki a boltok…

Én tényleg nem értem, mi zajlik itt! (Bocsánat: ott, Szlovákiában!) Nem látom azt a bivalyerős érvrendszert, ami megtámogatná a boltbezárásosdit. És –legyen szíves – vesse rám az első követ, aki úgy gondolja, hogy ez volna az a kardinális probléma, amire a magukat konzervatívnak és/vagy kereszténynek valló politikusok büszkék lehetnek majd!

Tényleg kipécéztek egy csoportot, akinek muszáj lesz pihenni, ha a fene fenét eszik is? Mert, ha komolyan vesszük ezt a megszentelt pihenőnap dolgot, akkor álljon már meg az élet, de legyen legalább annyira takarékra állítva, mint mondjuk december 24-én este! Járjon mindenkinek az a jog, amivel most a 400 négyzetméternél nagyobb boltok dolgozóit akarják megverni.

Én rossz-keresztényként mindig elképedek azon az arrogancián, amivel jó-keresztény testvéreim változtatni akarják a világot. (Persze, ezek az ügyek gyakran visszafelé sülnek el!) Talán néhányan emlékeznek arra, amikor a televízió – katolikus tiltakozásra – nem adta le a Krisztus utolsó megkísértése című filmet! Nem értem, az ateisták, a buddhisták, a krisnások és a szabadkőművesek miért ne múlathatták volna az időt ezzel a filmmel. Azóta sem értem, s rossz-keresztényként úgy vélem, a vasárnapi prédikációban, a templomban el lehetett/kellett volna mondani, hogy „kedves híveim, ne nézzétek meg ezt a filmet, mert káros a lelki üdvötökre nézvést.

Mondjuk azzal nem nagyon számoltak – később, a Da Vinci kód esetében sem! – hogy a katolikus tiltakozásnál nagyobb reklámértéke kevés dolognak van!

De térjünk vissza a VASÁRNAP kérdéséhez, s hagyjuk a gazdasági és a praktikus szempontokat! Figyeljünk arra, aminél – egy jó-keresztény, konzervatív ember számára – kevés fontosabb dolog van!

Figyeljünk a hagyományra!

Figyeljünk arra a hagyományra, ami a latinos műveltségű, keresztény Európához való csatlakozásunkat követő majd’ ezer évben létrejött! Őrizzük meg ebből a hagyományból legalább azt, ami megőrizhető… mert valljuk, be, sok dolog magától elkopott, mást meg erőnek erejével kellett lebontani, amikor már ciki volt! Mégis van néhány hagyományelem, ami megmaradt, s egyként elfogadott a keresztények, az ateisták, a buddhisták és a többiek körében is. Olyan mély hagyományról beszélek, amit észre sem veszünk:

A VASÁRNAP az VÁSÁRnap!

A VÁSÁR pedig a VÁSÁRlás helye és ideje. Az a nap, amikor a földműves elpihen, a kovács leteszi a kalapácsot és elmegy a VÁSÁRba. (Talán még VÁSÁRfiát is hoz a kölkeinek!) A VASÁRNAP – a keresztények örömnapja – az a nap, amikor tisztes keretek között SZABAD A VÁSÁR!
A VASÁRNAP az a nap, amikor Lúdas Matyi „összekülönbözik” Döbrögivel! (Vég nélkül lehetne sorolni a magyar kultúra VÁSÁRnapi momentumait!)

A világ megváltozott, s formáját tekintve a VÁSÁR is: egyrészt mindennapossá vált, másrészt épületekbe zárták. Ezeket az épületeket – ha egy teljes VÁSÁRt, annak minden kellékével befogadnak – PLÁZÁnak hívjuk; ha a VÁSÁRnak csak egy részlete jelenik meg, akkor HIPERMARKETként emlegetjük!

Tényleg megértem, hogy sok jó-keresztényben visszatetszést kelt a hétnapos VÁSÁR! Tényleg megértem, hogy – lelki üdvüket féltve – tenni akarnak ellene, de látom azt is, hogy már megint fordítva ülnek azon a bizonyos döglött lovon! Örökké-zsenge korom ellenére úgy emlékszem, hogy a VASÁRNAPi boltbezárás az „átkosban” volt rendeletileg előírt, gyakorlatilag is problémát okozó intézkedés (kenyeret, tejet az élelmesebb vendéglősök árultak a konyhán keresztül). Az az érzésem, mintha a mai konzervatívok a Kádár-rendszer hagyományaihoz akarnának visszatérni a saját gyökereik helyett! Talán így hoznák vissza az ifjúságukat?

Aki a boltok VASÁRNAPi bezárását követeli, az a VASÁRNAP – hagyomány szerinti – lényegével fordul szembe.

Aki a boltok VASÁRNAPi/VÁSÁRnapi bezárását követeli, az tulajdonképpen a VASÁRNAP ELTÖRLÉSÉRE TESZ KÍSÉRLETET!

Azért az elég bornírt, ha a keresztények szállnak síkra a VASÁRNAP ellen. Csak csendben jelezném, hogy német nyelven a die Messe egyszerre jelent VÁSÁRt és szentmisét!

***

Korábbi, gondolatébresztőnek szánt, nagy felháborodást kiváltó cikkünk ebben a témában itt olvasható:

A KDNP SZABAD VASÁRNAPJA CSÖKKENTI A SZEGÉNYSÉGET, SŐT…

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top