+ Tudomány

Magyar-kurd együttműködés Irakban

Magyar és kurd régészek együtt tárják fel a kurd történelem egyik legfontosabb helyszínének számító iraki Dvin-várat és környezetét.

Keresés a weben

Magyar és kurd régészek együtt tárják fel a kurd történelem egyik legfontosabb helyszínének számító iraki Dvin-várat és környezetét. A közös munkáról a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) és az Erbíli Régészeti Igazgatóság képviselői csütörtökön írtak alá megállapodást Erbílben.

Az ásatást Major Balázs és Zidan Bradosty vezeti, az ötéves kutatási program első eredményei 2015 elejére várhatóak – közölte a kutatásokat támogató MOL-csoport csütörtökön.

A Dvin-vár régészeti kutatása része a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és az erbíli Szaladin Egyetem között kialakított hosszú távú oktatási és kutatási együttműködésnek, amelynek célja a régióban található középkori várak feltárása. A festői szépségű Dvin-vár egy domb tetején található az Erbíltől 60 kilométerre északkeletre húzódó hegyvidéki területen. A kutatócsoport geodéziai felmérésekkel és egy 3D-s szkenner segítségével elkészíti a külső várfal háromdimenziós képét, majd dokumentálja a környező régészeti értékeket, köztük az épületeket és a temetőt.

A vár a helyi hagyományok szerint Szaladin családjának tulajdonában állt, és különleges jelentőséggel bír a kurdok és a kurd nemzeti identitás számára. Hiszünk benne, hogy a projekt a régió turisztikai iparának bővüléséhez is hozzájárul

– idézte a közlemény Kaifi Alit, a Kurdisztáni Regionális Kormány Régészeti Főigazgatóságának helyettes vezetőjét.

magyar-kurd

A PPKE képviseletében a régészeti tanszék és a kutatás magyar vezetője, Major Balázs írta alá a megállapodást. Mint kiemelte, a magyar-kurd közös kutatás nemcsak fontos történelmi bizonyítékokat fog feltárni, hanem hozzájárul majd a kutatók közti nemzetközi tudásmegosztáshoz és a diákok képzéséhez is.

Az aláíráson jelen volt az ásatást támogató MOL-csoport társasági kapcsolatokért felelős ügyvezető igazgatója, Ferencz I. Szabolcs is, aki elmondta, hogy a cégcsoport, amely több programon keresztül is támogatja a kurd kultúrát és a helyi közösségek fejlesztését, egy adománygyűjtő programot is elindít, amelyben a Magyar Ökumenikus Segélyszervezettel közösen kurdisztáni menekült családoknak akar segíteni.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top