+ Irodalom

Most összefuthatsz a feminista vámpírregény írójával

vámpírregény

Az éjszaka árnyai nem pusztán borzongató vámpírhistória, szenvedélyes szerelmi történet és időutazás, hanem egy játékos kedvű író megelevenedő fantáziája az Erzsébet-korról.

Deborah Harkness  A boszorkányok elveszett könyvének hőse egy melankolikus szívtipró vámpír, akit egy különleges képességekkel bíró hús-vér halandóhoz fűz szenvedélyes érzelem. Folytatása, a trilógia második része sem ígér kevesebbet. Az éjszaka árnyaiban hőseink egy titokzatos kézirat nyomába erednek időn és téren át.

Az angol és amerikai szülőktől származó Deborah Harkness Amerikában, közelebbről Philadelphiában nőtt fel, amerikai egyetemekre járt, de bizonyára szükségét érezte, hogy európai gyökereihez is közel kerüljön, mert a neves oxfordi egyetemen is folytatott történelmi tanulmányokat, itt keltette fel figyelmét az orvoslás története, s innen már csak egy lépés volt az alkímia, a mágia és az okkultizmus tanulmányozása. Jelenleg Kaliforniában tanít európai történelmet és tudománytörténetet. Bár publikált az Erzsébet-kori tudományos forradalomról és az alkímiáról, a regényírás meg sem fordult a fejében.

A lelke mélyén azonban mégsem lehetett maradéktalanul elégedett a történészi pályafutással, mert ahogy írja,

regényírói munkásságom 2008 szeptemberében kezdődött, amikor egyszer csak eszembe jutott, hogy ha tényleg léteznek vámpírok, akkor vajon miből élnek?

Erre a kérdésre adott váratlan és csattanós választ A boszorkányok elveszett könyve megírásával, amely szinte azonnal a New York Times bestseller-listájának második helyére került, de hasonló népszerűségre tett szert Nagy-Britanniában, Franciaországban és Németországban is.

A folytatás sem váratott sokáig magára: 2012-ben megjelent az All Souls trilógia második kötete, Az éjszaka árnyai, amely azonnal elfoglalta az első helyet a New York Times bestsellereinek listáján. Azóta, idén nyáron már megjelent a harmadik kötet is, The Book of Life (Az élet könyve) címen, ennek magyar kiadására valószínűleg várni kell még.

Deborah Harkness nagykanállal eszi, sőt issza az életet, nem fél a kihívásoktól és a váratlan fordulatoktól.Az életem balkanyarok sorozatából állt, amelyek valahogy mégis egyre jobb irányba vittek. Színművészetet akartam tanulni az egyetemen, és a reneszánsz tanulmányozásánál kötöttem ki. A mesterképzőn oktatásszervezési tárgyakat vettem föl, de annyira imádtam tanítani, hogy egyetemi tanár lett belőlem. Azt gondoltam, hogy a kutatási területem a Tudor-Stuart-kor lesz, és tessék, most tudománytörténettel foglalkozom. Azért kezdtem blogot írni 2006-ban, mert egy barátom egy projekttel kapcsolatban valami segítséget kért tőlem, és még mindig vezetem a borblogot… és még sorolhatnám tovább.

Diana Bishop történész, az alkímia történetét kutatja. De Diana Bishop boszorkány is, bár minden erejével küzd túlvilági öröksége ellen. Az oxfordi Bodley könyvtárban titokzatos könyvre bukkan. Sajnos más túlvilági lények, démonok és vámpírok is érdeklődnek a kötet iránt, mert azt remélik, kiolvashatják belőle a sorsukat. Diana hirtelen Matthew Clairmont ellenállhatatlan vonzásába kerül, aki nemcsak az oxfordi egyetem professzora, de vámpír is, ráadásul 1500 éves. Kettesben erednek a kézirat rejtélyének nyomába, a regény szerelmük és a túlvilági lények küzdelmének mágikus története.

Az éjszaka árnyaiban folytatódik a hajsza a kézirat titkai után. Matthew és Diana jócskán visszamennek az időben, hogy kiderítsék, miért van hanyatlóban a vámpírok népe. Diana eddig lebecsülte, sőt tudomást sem akart venni őseitől örökölt hatalmáról, most sürgető vágyat érez, hogy megtanulja a boszorkánymesterséget.

a trilógia, adriankinloch.net

A trilógia, Fotó: adriankinloch.net

Amikor ott találják magukat az 1590-es évben. Londonban, a helyszínen – akár valami filmben – nyüzsögnek a költők, színműírók, udvaroncok, és persze démonok, vámpírok és boszorkányok. Ők megérzik, hogy Diana közülük való, és ő lassan tudatára ébred saját hatalmának. Erre szüksége is lesz, hiszen az időutazás után nagyot ugranak Matthew-val a térben is: II. Rudolf német-római császár prágai udvarában keresik a kéziratot.

Az éjszaka árnyai nem pusztán borzongató vámpírhistória, szenvedélyes szerelmi történet és időutazás, hanem egy játékos kedvű író megelevenedő fantáziája az Erzsébet-korról: találkozunk a Christopher Marlowe-tól ötleteket kunyeráló Will Shakespeare-rel, Sir Walter Raleigh-vel, és persze magával a szűz királynővel is.

Harkness valósággal lubickol a holtak életre keltésében és a modern történettudomány kigúnyolásában … Az Éjárnyék nem más, mint egy feminista jenki Erzsébet királynő udvarában. A tehetséges hősnő és szerelme emberöltőkön át harcolnak, hogy megvédelmezzék a mágikus világot, amely körülvesz bennünket. Alig várjuk a folytatást.

                                                                        Publishers’ Weekly

Ott folytatja, ahol A boszorkányok elveszett könyvében abbahagyta. Harkness mesélőkedve nem lankad, a két szerelmes történetéből, a mágia és intrika szövevényéből letehetetlen mesét kerekít.

                                                                                                Chicago Tribune

Minden egyes oldalon nyilvánvaló számunkra, mekkora örömét leli Harkness, a történész abban, hogy elkísérhet bennünket a múltba, kedvenc korszakába. Varázslatos íráskészségével elbűvöli az olvasót, szinte fel sem ocsúdunk, máris végére értünk a 600 oldalas regénynek. Boszorkányos…

                                                                                                Entertainment Weekly

Új kötete, Az éjszaka árnyai megjelenése alkalmából november elején Budapestre látogat Deborah HarknessA boszorkányok elveszett könyvének írónoje. A világszerte 34 országban kiadott bestseller szerzőjével november 6-án, csütörtökön 19 órától találkozhatnak olvasói a Károly körúti Alexandra Könyvesházban. Deborah Harkness írónővel Bosnyák Viktória író-műfordító beszélget.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top