+ Film

Mától újra a mozikban a Beatles-film!

beatles

Az Egy nehéz nap éjszakájának felújított változatát az Uránia mellett tizennégy város mozijában vetítik.

Csütörtöktől játsszák a magyarországi mozik Richard Lester Egy nehéz nap éjszakája című filmjének felújított változatát. A népszerűsége csúcsán lévő Beatles egy napját bemutató alkotást 1964-es premierjének ötvenedik évfordulójára újították fel digitálisan.

A Beatles főszereplésével a hatvanas években négy mozifilm készült, közülük az Egy nehéz nap éjszakája (A Hard Day’s Night) volt az első. A fekete-fehér mozi rendezője egy amerikai filmes, Richard Lester volt, aki 1953-ban költözött át Angliába, és Peter Sellers színész vicces produkcióinak televíziós átültetésével szerzett ismertséget.

Az idén 82 éves Lester rendezte 1965-ben a Help! című Beatles-filmet is, az 1967-ben John Lennon főszereplésével készült Hogyan nyertem meg a háborút című mozit, Paul McCartney 1991-es koncertfilmjét, a Get Backet, és például a Superman-történet két folytatását is.

A rendező tisztában volt vele, hogy nem vagyunk színészek, és ezt mi is tudtuk. Így hát szinte lesből kellett elkapnia minket, amikor lazák vagyunk

– idézte fel később John Lennon.

A filmet hét hétig forgatták, John Lennon, Paul McCartney, George Harrison és Ringo Starr mellett főszerepet játszik Wilfrid Brumbell ír színész is, aki McCartney képzeletbeli nagypapáját alakítja. Egy-egy rövid snittben feltűnik Pattie Boyd modell, akit George Harrison a forgatáson ismert meg és később feleségül is vett, valamint a fiatal Phil Collins, a Genesis későbbi dobosa is.

Az Egy nehéz nap éjszakáját 1964. július 6-án mutatták be Londonban. A szocialista blokk országaiba jóval később kerülhetett, a magyarországi premier csak 1968-ban volt, ennek ellenére óriási Beatles-lázat okozott.

A film két Oscar-jelölést kapott: Alun Owen a forgatókönyvért, George Martin pedig a zenei adaptációért. A vígjátékot a Brit Filmintézet később a 20. század száz legjobb filmje közé választotta.

Az Egy nehéz nap éjszakáját a bemutató 50. évfordulója tiszteletére digitálisan felújították: kitűnő minőségű képpel és újrakevert, 5.1 térhatású hanggal világszerte újra mozivásznon látható. A hangkeverést Giles Martin, a Beatles-producer George Martin fia végezte a legendás Abbey Road Stúdióban.

A Pannonia Entertainment forgalmazásában csütörtöktől Budapesten az Uránia Nemzeti Filmszínházban és országszerte 14 további moziban láthatják a nézők a film felújított változatát. A vidéki helyszínek között van Balatonfüred, Debrecen, Eger, Hévíz, Jászberény, Kecskemét, Miskolc, Poroszló, Salgótarján, Szeged, Szentgotthárd, Szolnok, Szombathely és Tapolca.

(Forrás: hvg.hu)

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top