+ Építészet

Titokzatos időkapszulára bukkantak robbanószerkezet helyett

nepomuki szent jános

A gránátot a múlt héten a szobor restaurálása közben találták meg, és felnyitásához a rendőrség tűzszerészeit is kihívták.

Robbanófej helyett történelmi dokumentumokat tartalmazott az az első világháborús gránát, amelyet Nepomuki Szent János szobrának talapzatában találtak az észak-morvaországi Olmützhöz (Olomouc) közeli Norbercany faluban.

A gránátot a múlt héten a szobor restaurálása közben találták meg, és felnyitásához a rendőrség tűzszerészeit is kihívták. Végül is nem volt rájuk szükség, mert kiderült, hogy a gyanús gránát teljesen veszélytelen, csak egy régi dokumentumokkal teli üveget tartalmaz.

Az üvegben a falut érintő, első köztársaságbeli dokumentumok és mintegy húsz darab papírpénz és érme volt, amelyeket a helyi tanító 1925-ben, rejtett el titokban a szoborban

– közölte Irena Cernocká rendőrségi szóvivő.

A gondos tanító egyebek között összeírta a falu lakosságát, azok vagyonát, földjeit, és megadta a korabeli élelmiszerárakat. Ugyanakkor az üvegbe elrejtett különféle élelmiszerjegyeket, bankókat és mintegy 20 darab érmét is. Leírja azt is, hogy mindezt titokban tette, hogy hírt adjon az utókornak

– fejtette ki Cernocká.

A falu krónikája szerint 1925-ben restaurálták a 19. századból származó szobrot, de a krónika az elrejtett dokumentumokat nem említi. A helyiek szerint az elrejtett „gránátról” senki nem tudott.

Az eredeti dokumentumokat az olmützi honismereti múzeumban helyezzük el. A falunak elkészítjük a másolatokat és az érmék egy részét is visszakapják

– közölte Miroslav Koudela, a múzeum szakmunkatársa.

Norbercany önkormányzata úgy döntött, hogy a szobor visszahelyezésekor a talapzatba egy újabb „gránátot” helyeznek el, amely a falu és a cseh társadalom mai állapotáról ad hírt az utókornak.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top