+ Film

Megvannak a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál díjazottjai

Kiosztották a nemzetközi budapesti filmfesztivál díjait - dokumentumfilm

Négy kategóriában díjazták a dokumentumfilmeket, továbbá közönségdíjat, operatőri díjat és különdíjakat is kiosztottak az első Budapest Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál (BIDF) vasárnap esti záró gáláján a Corvin moziban.

Négy kategóriában díjazták a dokumentumfilmeket, továbbá közönségdíjat, operatőri díjat és különdíjakat is kiosztottak az első Budapest Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál (BIDF) vasárnap esti záró gáláján a Corvin moziban. A fesztivál egyik versenyfilmjéről mi is írtunk a Librariuson. 

Az egészestés dokumentumfilmek közül a Mert gyerekek vagyunk szekcióban Teodora Ana Mihai román származású belga rendező Augusztusra várva című filmje nyerte el a nemzetközi zsűri díját. A Mert szabadok vagyunk szekcióban versenyzők közül a Felvidék című szlovák alkotás bizonyult a legjobbnak Vladislava Plancíková rendezésében. Ebből a mezőnyből különdíjjal jutalmazták Sabine Lubbe Bakker és Niels van Koevorden filmjét, a Ne hagyj el című holland alkotást. Elwira Niewiera és Piotr Rosolowski Dominó hatás című lengyel produkciója vitte el a Mert dolgunk van elnevezésű szekció fődíját, míg Dan Wasserman Hiszel a szerelemben? című izraeli dokumentumfilmje különdíjat kapott.

A rövidfilmes kategória kilenc alkotása közül a Farsangvasárnap című orosz munka, Dina Barinova rendezése nyerte a fesztivál díját. A Nevem só című svájci film operatőri munkájáért Lutz Konermann érdemelte ki a legjobb operatőrnek járó elismerést. Az HBO csatorna különdíját, a Láthatatlan kamera díjat az Elszakadás című svéd film rendezője, Karin Ekberg vihette haza. A fesztivál közönségdíját pedig a dán Erlend E. Mo rendező Megzavart figyelem című alkotása nyerte el – írták a szervezők.

Az egyes kategóriákban 1500 eurós (több mint 450 ezer forintos) díjat osztottak ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) felajánlásában. Mindegyik szekcióban az öttagú nemzetközi zsűri választotta ki a legjobbakat. A grémiumban olyan neves alkotók foglaltak helyet, mint Paul Pauwels, a European Documentary Network vezetője, Elizabeth Wood, a Dochouse igazgatója, Dorota Rostkowska, a Varsóban működő Dragon Forum vezetője, Irena Taskovski, a Taskovski Film ügyvezető igazgatója, valamint Leena Pasanen, a Hot Docs nemzetközi bizottságának tagja.

A cikk egy MTI-s hír szerkesztett változata. 

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top