+ Tudomány

Döbbenetes felfedezést hozott egy több ezer éves múmia koponyája

Döbbenetes felfedezést hozott egy több ezer éves múmia koponyája

A mumifikálódott testre egy 2010-es ásatás során bukkantak az archeológusok, több mint ötven másik testtel együtt, az egyiptomi Kom Al-Ahmar Sharuna temetkezési helyszín feltárásakor.

Döbbenetes felfedezést tartogatott egy több ezer éves múmia koponyája a régészek és a tudósok számára egyaránt – írja a Livescience. A mumifikálódott testre egy 2010-es ásatás során bukkantak az archeológusok, több mint ötven másik testtel együtt, az egyiptomi Kom Al-Ahmar Sharuna temetkezési helyszín feltárásakor. A helyszínből arra lehet következtetni, hogy emberünk körülbelül 2000 évvel ezelőtt élt, valamikor a ptolemaioszi időszak környékén (értsd: időszámításunk előtt 150 és 550 közt). Társaitól eltérően azonban ez a múmia olyan eddig még ismeretlen információkkal is szolgált, ami számos új kérdést vet fel a régészet és ez egyiptomi kultúra ismerete terén.

Döbbenetes felfedezést hozott egy több ezer éves múmia koponyája

Múmiánk esetében ugyanis az az érhálózat, ami az emberi agyat körülöleli nyomokat, kvázi lenyomatokat hagyott az illető koponyáján. Ilyen esetről mindez idáig még nem készült feljegyzés egyiptológusi körökben. A korábbi régészeti álláspont szerint ugyanis a mumifikálási folyamat során az egyiptomiak eltávolították a holttest agyát bizonyos drót eszközök segítségével az orrüregen keresztül. Így ezt követően a koponyát feltölthették azokkal a konzerváló anyagokkal, amelyeknek köszönhetjük a több ezer éven át épségben maradt holttesteket. Amint azt Dr. Albert Isodoro, a kutatócsoport vezetője elárulta, lehetetlennek tűnik, hogy a mumifikálási eljárást követően érintetlenül maradjanak az agyszövetek. Ez mindenképpen azt feltételezi, hogy valami szokatlan történhetett ezen holttest mumifikálása során – állítja Isodoro. Múmiánk így tulajdonképpen tökéletes megőrzött, több ezer éves anatómiai részletekkel szolgál.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top