+ Képzőművészet

Szalay Lajos tusrajzait imádják Sanghajban

Picasso azt mondta: ha két grafikus neve marad fenn az utókornak a huszadik századból, a másik én leszek, ha csak egy, az Szalay Lajos lesz.

A Kovács Gábor Művészeti Alapítvány (KOGART) mintegy 500 darabot számláló Szalay Lajos-gyűjteményének válogatásából nyílt szerdán kiállítás Szalay Lajos, Az európai grafika mestere címmel a sanghaji Liu Haisu Múzeumban.

A most nyíló kiállítás mintegy 260 grafikán keresztül mutatja be a művész életművét, külön válogatást szentelve a bibliai témájú rajzoknak, amelyek a keresztény kultúrkör gyökereit, főbb gondolati elemeit és azok egyedülálló vizuális megjelenítését mutatják be.

A kínai közönségnek a közelmúltban két alkalommal is lehetősége nyílt megismerni a nemzetközileg ismert magyar grafikusművész életművét; először 2013 tavaszán Csungkinban (Chongqing Three Gorges Museum), majd 2014 májusában Hangcsou-ban (Zhejiang Art Museum) mutatta be a KOGART a művész mintegy 350 alkotását.

Szalay Lajos, Notre Dame, Fotó: pszeudo.hu

Szalay Lajos, Notre Dame, Fotó: pszeudo.hu

Szalay Lajos tusrajzai nagy népszerűségnek örvendenek a kínai közönség körében, többek között azért is, mert az általa használt technika egyike a kínai kultúra egyik legfontosabb, ezeréves hagyománnyal rendelkező kifejezőeszközeinek. Az európai rajzművészet bemutatásán túl a kiállítás lehetőséget ad a nyugati és a keleti kultúra, a hagyomány és a modernitás, az intellektus és a technikai tudás találkozására is.

Az 1909-ben született és 1995-ben elhunyt Szalay Lajos nemcsak a magyar, hanem az egyetemes rajzművészetnek is az egyik legkiemelkedőbb alakja volt, Pablo Picasso szerint:

Ha két grafikus neve marad fenn az utókornak a huszadik századból, a másik én leszek, ha csak egy, az Szalay Lajos lesz.

Szintén a KOGART szervezésében nyílik szeptember 23-án Sanghajban egy újabb válogatást bemutató kiállítás Szalay Lajos grafikáiból, amelynek helyszíne a Shanghai Changning Library lesz.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top