+ Média

Tetkók a digitális forradalom emlékére

A tetoválóművész igazán retró alkotásokba is belefutott: az emberek Atari logót, Nintendo karaktert tetováltattak magukra, de volt olyan, aki egy egész Pac-Man játékot varratott fel hátsófelére.

Vannak lelkes rajongók, akik annyira bolondulnak az olyan számítógépes cégekért, mint a Microsoft, a Google vagy az Atari, hogy képesek a logóikat saját testükre varratni. James George művész a high-tech tetoválások nyomába eredt és megdöbbent azon, hogy manapság mennyien fércelik tele testüket különböző internetes/számítógépes társaságok emblémájával. Érdeklődését először a Microsoft irodájában meglátott tetoválás keltette fel, mely a cég utánozhatatlan logóját ábrázolta és felkeltette érdeklődését a téma iránt.

Vajon mi motivál valakit arra, hogy egy logót a saját testére varrasson? Mi történik, ha elhagyja a munkát vagy ha maga a jelkép elavulttá válik?

t4m

Az művész kincsvadászatba kezdett, majd elkezdte összegyűjteni a legmeghökkentőbb, internetre és a számítógépre reflektáló tetkót. A furcsa, virtuális tetoválás gyűjteménynek a Memento Mori for Silicon Valley címet adta és a leltár azóta is gyarapodik. George-t megdöbbentette, mennyi „digitális” tetoválás létezik a világban: csak az interneten, száz meg száz webes logót, céges emblémát ábrázoló bőrvarrást látott.

Volt amelyik aktuális volt, például a Google és a Facebook emblémái, de voltak nevetségesen elavultak is, mint a Gateway tehenes logója, vagy a „MySpace, egy hely barátoknak” szlogen, mely egyébként több ember hasán is megtalálható volt.

t2m

Miután felfedezte a Fortune 500 listáját, George rábukkant olyan legendás alapítók tetovált másolatára, mint Steve Jobs vagy Bill Gates. A logók és számítógépes korszak élharcosai után, átrágta magát a komputer történelmén és igazán retró alkotásokba is belefutott. Az emberek számos Atari logót, Nintendo karaktert tetováltattak magukra, de volt olyan, aki egy egész Pac-Man játékot varratott fel hátsófelére.

t5m

t6m

A nosztalgia után, a lelkes gyűjtő a jövő felé vette az irányt, már ami a tetkókat illeti. Arra a következtetésre jutott, hogy az emberek olyan jövendőről ábrándoznak, ahol a hús összeolvad a technológiával, az élő szövet, mesterséges drótokkal lesz összenőve. Számos QR kódos tetoválással is találkozott, melyek közül dekódolt is néhányat és szinte mindig furcsa webhelyeken kötött ki.

t9m

George nem pusztán népszerű webes és számítógépes logókat gyűjt, az ellenkultúra internetes aktivistáinak szimbólumai is érdeklik. Ők is előszeretettel csinálnak olyan tetoválásokat, melyek a társaságuk – legyen az akár illegális – logóját hirdeti, például az Anonymous hacker csoport emblémája vagy a Bitcoin jele tömegesnek számít.

t7m

Az ilyen jellegű tetoválások mögött sok minden állhat, de James George szerint egyre inkább a negatív megközelítés miatt varrat magára hasonlót az ember. Szerinte az olyan események, mint Snowden nagy leleplezése, a katasztrófákat okozó Heartbleed vírus, vagy éppen az érzelmeinket manipuláló Facebook, egyfajta bizonytalanságot hoznak az életünkbe és egyre nagyobb bizalmatlansággal nézünk az számítógépes vállalatokra. Ezt a fajta cinizmusunkat pedig, mindinkább tetoválás formájában nyilatkoztatjuk ki.

t1m

t13m

t8m

t12

t11m

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top