+ művészet & politika

Zsigó Jenő kapja Günter Grass alapítványának díját

zsigó jenő

Az Alapítvány a roma nép javára Zsigó Jenő munkásságát ismeri el a 15 ezer euróval járó Otto Pankok-díjjal. Az elismerést Günter Grass adja át.

Keresés a weben

Zsigó Jenő emberi jogi aktivista, a Magyarországi Roma Parlament civil szervezet és a Cigány Ház – Romano Kher kulturális központ alapítója kapja Günter Grass irodalmi Nobel-díjas német író, festő és grafikus roma kultúrát támogató alapítványának díját.

Günter Grass titkárságának csütörtöki közleménye szerint:

Az Alapítvány a roma nép javára Zsigó Jenő munkásságát ismeri el a 15 ezer euróval járó Otto Pankok-díjjal.

Kiemelték, hogy Zsigó Jenő  a nyolcvanas évek óta:

a magyarországi romák politikai és kulturális ügyeinek független és elkötelezett szószólója.

Zsigó Jenő vezetésével a Cigány Ház – Romano Kher Európa legnagyobb roma kortárs művészeti gyűjteményét állította össze – tették hozzá.

A díjazott a Magyarországi Roma Parlament megalapításával egy olyan független szervezetet hozott létre, amely a budapesti és az egész magyarországi roma közösség kulturális központjává fejlődött, és számos roma értelmiséginek és csoportnak biztosított helyiségeket és infrastruktúrát – áll a közleményben, amely szerint a civil szervezet fennmaradása 2010 óta veszélyben van, részben politikai, részben pénzügyi okok miatt.

Az elismerést Günter Grass adja át Zsigó Jenőnek június 22-én a lübecki városházán. A díjazottat méltatja Moritz Pankok, a berlini Kai Diekhas roma művészeti galéria vezetője, a díj névadójának unokaöccse.

Az Alapítvány a roma nép javára 5 ezer eurós támogatói díját Junghaus Tímea roma származású magyar művészettörténész és a közreműködésével alapított budapesti Gallery8 kortárs roma művészeti galéria kapja.

Zsigó Jenő roma származású szociológus, népművelő, szerkesztő és emberi jogi aktivista, 1952-ben született.

Otto Pankok 20. századi német festő, grafikus és szobrász, a német expresszionizmus neves alakja. A düsseldorfi művészeti akadémián Günter Grass mestere volt, aki 1997-ben alapította meg a róla elnevezett díjat.

(A cikk egy MTI-hír szerkesztett változata)

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top