+ Fotó

Frida Kahlo-mánia Rómában

Frida Kahlo képei a politikai nárcizmus kifejezései: önmagát ábrázolva kora politikai-társadalmi problémáit vitte vászonra.

Frida Kahlo-divatot indított el a mexikói festőnő Rómában megnyitott kiállítása: könyvek, színházi előadások és ruhák ünneplik a művészetét.

Az olaszországi könyvesboltokat ellepték a festőnő életét és műveit bemutató kötetek. Két római színházban is Frida Kahlo ihlette darab szerepel programon, és a rikítóan színes olasz tavaszi divaton is látszik a mexikói hatás.

Achille Bonito Oliva olasz művészettörténész nyilatkozta a kiállítás megnyitóján:

Frida Kahlo képei a politikai nárcizmus kifejezései: önmagát ábrázolva kora politikai-társadalmi problémáit vitte vászonra. Ezenkívül a nők helyzetének is tükröt állítanak.

Frida Kahlo 19 évesen

Frida Kahlo 19 évesen

Hosszú sorok állnak a Quirinale római elnöki palota egykori istállójából kialakított múzeumtermek előtt. A Frida Kahlo (1907-1954) több mint százhatvan festményét és rajzát bemutató kiállítás első látogatója Giorgio Napolitano államfő volt, akit a tárlat kurátora, Helga Prignitz-Poda, Kahlo életrajzírója kísért.

Ez az első Frida Kahlónak szentelt olaszországi retrospektív tárlat, amely a festő teljes munkásságát végigkíséri. Több mint negyven önarckép és arckép szerepel a kiállított művek között. A mexikói, amerikai és európai múzeumokból és gyűjteményekből Rómába érkezett alkotások között van Frida Kahlo első, 1926-os önarcképe, amelyen 19 évesen bársonyruhában örökítette meg magát.

Frida Kahlo fotografata da Julien Levy c. 1938 Gelatin silver print © Philadelphia Museum of Art

Frida Kahlo fotografata da Julien Levy
c. 1938 Gelatin silver print © Philadelphia Museum of Art

Először mutatják be Itáliában az 1940-ben festett önarcképét, amely tövisekkel borítva ábrázolja. A kiállításon láthatók azok a fényképek is, amelyeket egykori szerelme, Nickolas Muray készített róla (legfölső képünk).

Az érdeklődésre jellemző, hogy a kiállításra már elővételben elkelt 35 ezer belépőjegy. Az augusztus 31-ig nyitva tartó tárlat júliusban és augusztusban este 11-ig várja a látogatókat.

Szeptember 20-tól a Frida Kahlo-mánia – ahogyan az olasz sajtó fogalmazott – Genovában folytatódik a festőnő és férje, Diego Rivera mexikói művész alkotásainak bemutatásával.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top