Archív

Képcsempézet – a portugál csempeművészetről

A portugál csempeművészet: kortárs párbeszédek címmel 23 tablón és két vitrinben mutatják be a lisszaboni Csempe Múzeum és a budapesti Camoes Intézet vándorkiállítását a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárában kedden.

azulejo2

Az azulejo (csempeművészet) évszázados hagyományát modern alkotásokkal párhuzamba állító kiállítás anyagát 23 plakáton ismerhetik meg az érdeklődők. A plakátokon a portugál szöveg alatt magyar fordításban olvasható az adott csempe története

mondta el Andorka Eszter.

A mediterrán térség csempeművészetének kutatója, aki két vitrinben a maga készítette csempéket állította ki. Az egyikben majolika, a másikban aresta technikával készült munkák láthatók.

A portugál azulejo-művészetben a majolika technika elterjedése a 16. századra tehető, a 17. századra a csempék a festett mintákkal színesebbé váltak. A szakértő hangsúlyozta: öt szín jellemzi a csempéket, a kék, a zöld, a barna, a sárga és a narancssárga, a felhasznált minták pedig többnyire articsóka, madarak, virágok és hajók voltak. A 18. században holland hatásra a kék-fehér szín került előtérbe. A geometrikus formákat mutató spanyol-mór minták a 13-16. században keletkeztek és Andalúziából kerültek Portugáliába.

A mediterrán kézműves csempeművészet hihetetlenül gazdag. Sokszínűsége természetesnek tűnik annak fényében, hogy a Földközi-tenger nemcsak országok, hanem földrészek között is kapcsolatot teremt, lehetőséget adva ezáltal különböző kultúrák, vallások, művészetek egymásra hatására

fejtette ki a kutató.

Fölidézte, hogy ő maga a portugál csempeművészet jelenét és múltját ismerte meg először Lisszabonban, és onnan jutott el Marokkóba, majd Spanyolországba. Először kutatóként vizsgálta a mediterrán kézműves csempeművészetet, majd annyira beleszeretett, hogy maga is elkezdett csempéket készíteni.

Andorka Eszter a kiállításon vetítéssel egybekötött előadást tart a mediterrán csempeművészetről. A tárlat ideje alatt november 15-én csempefestő workshopot is tart.

Azulejo 1

A megnyitón köszöntőt mond Antonio Jorge Mendes, a budapesti portugál nagykövet és Dippold Péter, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának igazgatója.

A tárlatot, amely november 23-ig látható, Patricia Infante Da Camara, a Camoes Intézet és Portugál Nyelvi Központ igazgatója nyitja meg.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top