Archív

Werk Író Műhely – Az írás öröme

Mondd el és elfelejtem. Mutasd meg és megjegyzem. Engedd, hogy csináljam és megértem. Kung Fu-Ce szavai a Werk Akadémia lényegét fogalmazzák meg. Nem beszélni kell róla, hanem csinálni. Például írni.

A történetmesélés igénye állítólag egyidős az emberiség történetével – de szóban, fröccs mellett valamiért sokkal könnyebben megy, mint a számítógép monitora előtt ülve. Sokak élménye, hogy van egy történetük, de nem tudják, hogy kezdjenek bele, hogy amint kinyitják a szövegszerkesztőt, torkukra fagynak a szavak, hogy már majdnem kész a Nagy Mű, de jó lenne kigyomlálni a képzavarokat. Ilyen esetekre (is) ajánlják a WERK Iró- és szerkesztő műhelyben folyó képzést, ahol szert lehet tenni arra technikai tudásra, amelynek segítségével egy történet elmesélhetővé válik.

Cserna-Szabó András, Szécsi Noémi, Bárány Tibor és Márton László vallják: az írás nemcsak mágia, mesterség is. Tehát tanítható.Hetente két délután műhelymunkában a közös írásgyakorlatok és szövegértelmezések során elsajátítható a karakterépítés, feszültségkeltés, hangulatteremtés és megannyi más, kulcsfontosságú írói eszköz használata. A kis létszámú csoportnak és gyakorlatorientált programnak köszönhetően bőséges idő jut a „diákok” munkáinak elemzésére és csiszolgatására – a kész és arra érdemes szövegek sorsát pedig örömmel egyengeti mind az iskola, mind a tanárok.

Egy tavaly végzett hallgató, Karsay Krisztinaszerint a Werk „igazi nyitott, befogadó szellemi műhely, válogatott tanári gárdával, ahol a tanulás nem az a frontális, szorongást keltő izé, amiben az én generációm szocializálódott, hanem kézen fogó, bátorító, konzultatív, néha értem haragvó – bennem az a bizonyos csap pont ettől nyílt ki.”

A következő tanfolyam 2013 október elején indul. Még lehet csatlakozni!

www.werkakademia.hu/szakok/iro-es-szerkeszto-muhely

15szazalek

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top