Archív

Gondolat-jel 2013. szeptember 22. Kossuth adó 11.05-11.58

Érdemes fejjel menni a falnak, mert a berlini is ledőlt.

A Magyar Rádió Kulturális hetilapja tégláról téglára bontaná meg a szellemi szabadság korlátait, hogy lássuk, a mit kevert a történelem a malterba. Kötőanyaga van az a megélt élményeknek, csak az arányokat nehéz eltalálni, hogy művészet legyen belőle. A vasfüggöny rozsdás darabjai vitrinbe kerültek, de ettől még nem váltak Európa ékszereivé. A szövetségesek együtt döntöttek a mindent elválasztó vonalakról, hogy azután egy fél évszázadig lázasan keressék, mi köt össze minket. Tanulság nagyban és kicsiben, hiszen az öreg kontinens is csak egy lelakott társbérlet. Kulcs a házmesternél, a kapupénz csörög a zsebünkben. A külső és belső korlátok lebontása, nem fűrész, hanem kultúra kérdése. Műveleti terület.

Antall – Tóth István Kárpátalja tanulmánykötet ……………………..…………….… 07,20

A hódoltsághoz igazított minket a történelem, de akadtak olyanok is, akiken megbicsaklott a megszálló birodalom szándéka. Kárpátalján akadtak, akik szinte tudattalanul a polgári engedetlenség eszközét választották, az önpusztító lojalitás helyett. Bacon szerint lehet engedelmeskedve uralni társadalmi környezetünket.

Pilisy Csenge – Liptai Kálmán az egri főiskola új rektora …………………..…..….. 07,20

A minőség ellen fordult a felsőoktatáshoz való tömeges hozzáférés, miközben az népességfogyás is elnéptelenítheti az egyetemeket és a főiskolákat. A jelenséget értelmezni és elemezni nem egyszerű számtanfeladat. Liptai Kálmán az egri Esterházy Károly Főiskola új rektora új irányokat keres, amikor az értékesíthető tudásról beszél. Miközben mégsem lehet minden eladó.

Antall – Kőrösi Zoltán és a Magyarkák elszámolása ………………….………………. 07,35

A történet méltó helyére került, miközben az irodalmi nyelvben az elmúlt évtizedekben fölhalmozódó rafinéria beépült a szövegekbe. A Magyarkák című regény közben arra is példa, hogy a közeli élmények is látótávolságba tolhatók. Az életmű folytatása eközben a kritika szerint most éppen az újrakezdés.

Zsoldos Barnabás – Fábián László Csengeri múzeuma …………………..………..… 07,15

A Szamos medrében nemcsak víz, hanem az idő is folyik. Ha másként nem hát a hordalékba ágyazódó tárgyakkal. Csenger a Makovecz Imre által megálmodott, és gazdasági módszereivel is hiteles mintaváros ahol a csengeri Kaufmann ház egykori gazdagságát az egyszemélyes múzeum igyekszik újrateremteni. Forrás a forrást kérdezi, amikor két néprajzos beszélget.

Antall – Basa Richárd és a Basilicus Borkultúra központ ……….………………….. 07,00

A borral minden el lehet intézni. A rossz borral az egész borvidéket például. Pedig Tokaj-hegyalját az ág is húzza, a fogyatkozó elöregedő települések periférikus helyzetét nehezen írja felül a minőségi szőlészet és borászat újrahonosodása. És még ez sem elég, mert valahogy össze is kell kapaszkodni.

Szerkesztő-műsorvezető: Antall István, zenei szerkesztő: Gere Erzsébet

a gyártásvezető Guzsaly Ilona, a hangmesterek Farkas Szilvia és Horváth Zsolt

Műsorunkban a Debrecen Dixieland Együttes felvételei forogtak.

Három hétig elérhető: www.radio.hu / Tartalomszolgáltatás / Kossuth /Hangtár

szakszerűbben: http://real1.radio.hu/kossuth/Hangtár

kalligram akcio

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top